HomeMakelaar Taxatie

Taxatie

Wat is een Taxatie?

Een taxatie is de waardebepaling van een woning. Of je nu je eerste huis koopt, je bestaande hypotheek wilt verhogen, of je woning wilt verkopen, een nauwkeurige taxatie is essentieel. Het geeft inzicht in de marktwaarde van je huis en helpt bij het nemen van belangrijke financiële beslissingen in 2024, een jaar waarin de vastgoedmarkt constant in beweging is.

Het (Traditionele) Taxatierapport

Een traditioneel taxatierapport is een gedetailleerd document waarin de waarde van een woning wordt vastgelegd. Het bevat informatie over het bouwjaar, type woning, staat van onderhoud, en energielabel. Deze gegevens worden ondersteund door foto’s en eventuele noodzakelijke reparaties. Het rapport wordt opgesteld door een gecertificeerde taxateur en vervolgens gevalideerd door het Nederlands Woning Waarde Instituut (NWWI) om de onafhankelijkheid en objectiviteit te waarborgen.

 

Waarde Indicatie

Een waarde indicatie is een schatting van de waarde van je woning. Dit is minder uitgebreid dan een traditioneel taxatierapport en kan handig zijn voor een snelle inschatting. Het geeft je een algemeen beeld van de huidige marktwaarde van je woning zonder de gedetailleerde analyse en officiële validatie die een taxatierapport biedt.

Welke Taxatie is voor Jou Geschikt?

Afhankelijk van je situatie en doelstelling zijn er verschillende soorten taxaties beschikbaar:

 • NWWI Taxatie Rapport: Dit is een gevalideerd rapport dat nodig is voor hypotheekaanvragen. Het biedt een gedetailleerde en objectieve waardebepaling.
 • Waarde Indicatie: Een minder formeel document dat een schatting van de woningwaarde geeft, handig voor een snelle inschatting maar niet bruikbaar voor officiële doeleinden zoals hypotheekaanvragen.

Wat Kost een Taxatie Rapport?

De kosten voor een taxatierapport variëren gemiddeld tussen de €700 en €900 in 2024. Door strengere duurzaamheidseisen en uitgebreidere beoordelingen zijn de kosten in de afgelopen jaren gestegen. Deze investering is essentieel voor een nauwkeurige waardebepaling van je woning.

Taxatie Rapport Opvragen

Een taxatierapport kun je opvragen bij een gecertificeerde taxateur. Zorg ervoor dat de taxateur uit dezelfde regio komt om een nauwkeurige waardebepaling te garanderen. De taxateur maakt een afspraak, bezoekt de woning, en stelt het rapport op basis van vaste criteria.

Vijf Redenen om een Woning te Laten Taxeren

 1. Eerste Hypotheek: Voor het kopen van je eerste huis is een taxatierapport vereist door de bank om de lening te verstrekken.
 2. Doorstromen: Bij het verkopen van je huidige woning en kopen van een nieuwe woning wil de bank de waarde van beide woningen weten.
 3. Hypotheek Verhogen: Om de overwaarde te benutten of een tweede huis te kopen, is een taxatie nodig.
 4. Risicoklasse Verlagen: Een hogere woningwaarde kan leiden tot een lagere hypotheekrente.
 5. Echtscheiding: Een onafhankelijke waardebepaling is cruciaal bij het verdelen van bezittingen.

Wie Mag het Huis Taxeren?

De taxatie moet uitgevoerd worden door een gecertificeerde taxateur die niet verbonden is aan de verkopende makelaar. Het is belangrijk dat de taxateur bekend is met de regio van de woning voor een nauwkeurige taxatie.

Hoe Verloopt de Taxatie van een Huis?

Een taxateur beoordeelt de woning op locatie aan de hand van een lijst met vaste punten en maakt foto’s ter ondersteuning. Vervolgens stelt hij een taxatierapport op dat gevalideerd wordt door het NWWI. Dit rapport geeft inzicht in de waarde van de woning en vormt de basis voor verdere financiële beslissingen.

Waar Kijkt een Taxateur Naar?

 • Bouwjaar
 • Type woning
 • Staat van onderhoud
 • Benodigde reparaties
 • Vierkante meters woning en perceel
 • Energielabel
 • Vergelijkbare woningen in de buurt
 • Waardevermeerdering door verbouwingen

Gemiddelde Kosten om een Huis te Laten Taxeren

Door strengere regelgeving en uitgebreidere beoordelingen liggen de kosten voor een taxatie tegenwoordig tussen de €750 en €900. Deze kosten zijn een investering in een nauwkeurige en objectieve waardebepaling van je woning.

Veelgestelde Vragen over Taxaties

1. Waarom heb ik een taxatierapport nodig? Een taxatierapport is nodig voor verschillende financiële beslissingen, zoals het aanvragen van een hypotheek, het verhogen van je hypotheek, of het bepalen van de waarde van je woning bij verkoop.

2. Wat is het verschil tussen een waarde indicatie en een taxatierapport? Een waarde indicatie is een snelle schatting van de waarde van je woning, terwijl een taxatierapport een gedetailleerde en gevalideerde waardebepaling biedt die nodig is voor officiële doeleinden.

3. Hoe kies ik de juiste taxateur? Kies een gecertificeerde taxateur die bekend is met de regio van je woning en niet verbonden is aan de verkopende makelaar. Dit zorgt voor een onafhankelijke en nauwkeurige taxatie.

4. Hoe lang duurt het om een taxatierapport te ontvangen? Na de inspectie van de woning duurt het meestal enkele dagen tot een week voordat je het gevalideerde taxatierapport ontvangt.

5. Kan ik bezwaar maken tegen een taxatierapport? Ja, als je het niet eens bent met de taxatie, kun je bezwaar maken en een herbeoordeling aanvragen. Dit moet wel goed onderbouwd zijn met feiten en vergelijkingen.

Taxatie voor een beleggingspand

Taxatie voor een beleggingspand is een belangrijke stap voor een hypotheekverstrekker bij het verstrekken van een lening. Een desktop taxatie® kan nodig zijn wanneer er snel een inschatting van de waarde van een woning nodig is. Het is essentieel om te weten wat de woning waard is voordat je een lening aanvraagt. Je kunt een taxatie aanvragen door een woning te laten taxeren door een erkende nvm-taxateur. De taxatiewaarde van de woning wordt bepaald volgens de richtlijnen van de nvm en het nrvt register. Zorg ervoor dat de woningmarkt en de vastgoed expert de taxatie van de woning uitvoeren, zodat je de juiste waardebepaling van uw woning krijgt. Het is belangrijk dat de woning in aanmerking komt voor de desktop taxatie® als het om de aanvraag van een lening gaat.

Voor de aankoop van een woning is een accuraat taxatierapport van groot belang. De hypotheekverstrekkers en geldverstrekkers zullen de taxatie van de woning gebruiken om te bepalen of de woning in aanmerking komt voor een lening. Met een desktop taxatie® kun je binnen 4 dagen weten wat de woning waard is. Het is aan te raden om een onafhankelijke taxateur in te schakelen die geregistreerd staat bij het nrvt en de nvm. Op die manier ben je verzekerd van een betrouwbare taxatie van je woning.

Vraag je Taxatie direct aan

Vraag je Taxatie direct aan bij het juiste adres voor het laten taxeren van jouw woning. Onze taxateurs zijn o.a. nvm-taxateurs die alle relevante aspecten van de taxatie woning meenemen, zoals de staat van het onderhoud, erfpacht, NHG en de nieuwbouwwoning. Met desktop taxatie® wordt een taxateur ingeschakeld die objectieve en nauwkeurige waardeert uw woning. Voor onze opdrachtgevers stellen wij een bezichtiging voor en vult enkele woning- en hypotheekgegevens in om in te dienen bij uw hypotheekverstrekker. Calcasa is een onafhankelijk technologiebedrijf gespecialiseerd in het taxeren van woningen.

Voor meer informatie en het aanvragen van een taxatierapport neem je contact op met Vastiva.