HomeHypotheekvormenVerhuurhypotheek

Verhuurhypotheek

Ontdek de mogelijkheden van een verhuurhypotheek met Vastiva

Ben jij op zoek naar manieren om meer rendement uit je spaargeld te halen? Met de voortdurende lage spaarrentes en stijgende huizenprijzen, kiezen steeds meer Nederlanders ervoor om hun huis te verhuren.

Maar hoe gaat dat precies in zijn werk? En wat is een verhuurhypotheek eigenlijk? Bij Vastiva hebben we de antwoorden voor je. Wat is een verhuurhypotheek? Een woning kopen om te verhuren vereist een andere aanpak dan wanneer je zelf in het huis wilt wonen. Als verhuurder heb je een speciale status bij geldverstrekkers. Belangrijk om te weten is dat een verhuurhypotheek andere rentetarieven heeft dan een 'gewone' hypotheek. Bovendien valt deze hypotheek in box 3, wat betekent dat uw vermogensbelasting wordt betaald over het saldo van de waarde van de woning en de hypotheekschuld. Bekijk hier de actuele hypotheekrente.

Hoe werkt een verhuurhypotheek? Met een verhuurhypotheek kun je jouw spaargeld op een slimme manier beleggen. Tegenwoordig levert een spaarrekening nauwelijks nog iets op vanwege de lage rente. Het kopen van een beleggingspand kan een suggestieve optie zijn om je vermogen te laten groeien. Met een verhuurhypotheek leen je geld om een ​​huis te kopen dat je vervolgens verhuurt aan derden. Hierdoor behaal je niet alleen rendement, maar bouw je ook vermogen op. Deze hypotheek wordt ook wel een vastgoedhypotheek genoemd, omdat jij als eigenaar het pand niet zelf bewoont. De verzekering van een verhuurhypotheek verzekerd van minimaal tien jaar tot maximaal 30 jaar, en de jaarlijkse kosten zijn afhankelijk van uw persoonlijke situatie en eigen vermogen.

Voor welke woningen kun je een verhuurhypotheek afsluiten? Bij het afsluiten van een verhuurhypotheek gelden enkele voorwaarden. De volgende situaties komen niet in aanmerking:

  • Verhuren via Airbnb
  • Korte termijn verhuur aan toeristen
  • Kamerverhuur (behalve aan familie)
  • Vakantiewoningen
  • Stacaravans
  • Woningen op bedrijventerreinen
  • Woningen met agrarische bestemming

Houd er rekening mee dat sommige geldverstrekkers alleen hypotheken verstrekken voor woningen in specifieke gemeenten.

Bereken uw verhuurhypotheek Hoeveel kunt u lenen ten opzichte van de woningwaarde? Bij het kopen van een eigen woning kun je in principe tot 100% van de woningwaarde lenen. Voor een verhuurhypotheek gelden andere regels. Je moet zeker altijd eigen geld inbrengen. De hypotheek maximale hypotheek ten opzichte van de woningwaarde verzekering per geldverstrekker, meestal tussen de 70% en 90%. Let op, soms wordt vaak gekeken naar de marktwaarde van de woning in verhuurde staat, niet de reguliere marktwaarde. Als je van plan bent om te bouwen voordat je huurders intrekken, kun je maximaal 20% van de marktwaarde lenen voor de verbouwing.

Wat is de maximale leningsom? Bij het aanvragen van de hypotheek moet je minimaal tussen de €50.000 en €75.000 lenen. De maximale lening ligt doorgaans tussen €300.000 en €500.000. Sommige partijen richten zich ook op oudere woningen en hechten geen maximumgrens van een grens van maar liefst 1 miljoen.
 

Eigen vermogen is een vereiste Bij een verhuurhypotheek is eigen vermogen altijd noodzakelijk. Als verhuurder loop je namelijk het risico op onverwachte kosten, zoals het niet kunnen vinden van huurders of vervanginge onderhoudskosten. Hypotheekverstrekkers lenen doorgaans maximaal 80% van de marktwaarde van het pand in verhuurde staat. Dit kan variëren tussen de 70% en 90%, wat betekent dat je altijd zelf een bijdrage moet leveren. Als je niet genoeg eigen geld hebt, is het vaak niet mogelijk om een ​​verhuurhypotheek af te sluiten.

Diverse soorten verhuurhypotheken Bij Vastiva bieden we verschillende soorten verhuurhypotheken aan. Onder namen als buy-to-let-hypotheek, beleggingspandhypotheek, verhuurhypotheek en investeringshypotheek kun je bij diverse geldverstrekkers terecht. Onze adviseurs vergelijken huurvoorwaarden en voorwaarden van al onze aanbiedingen en maken een analyse van maat voor jouw situatie.

Verhuur hypotheek of beleggingshypotheek? Een verhuurhypotheek lijkt op een beleggingshypotheek, maar er is een verschil. Met een verhuurhypotheek bouw je vermogen op door af te lossen, terwijl de hypotheek als beleggingsobject. Bij een beleggingshypotheek beleg je onder de loep

Klaar voor een verhuurhypotheek? Bij Vastiva staan ​​onze adviseurs klaar om u te helpen bij het afsluiten van een hypotheek voor verhuurdoeleinden. We vergelijken de huur en voorwaarden.