HomeWOZ bezwaar maken

WOZ bezwaar maken

Gemeenten zijn verplicht om woz-beschikkingen te indienen bij huiseigenaren voor de vastgestelde woz-waarde van hun woning of bedrijfspand. Als u het niet eens bent met de woz-waarde die is vastgesteld, kunt u bezwaar maken tegen de woz-waarde. Het bezwaarschrift moet binnen 6 weken na ontvangst van de woz-beschikking worden ingediend. Gelukkig is het gratis woz bezwaar maken mogelijk, waarbij u kunt bezwaar maken via woz-bezwaar bureaus die no cure no pay werken. De gemeente uw bezwaar in behandeling nemen en een uitspraak doen over uw bezwaar. Als uw bezwaar gegrond wordt verklaard, wordt de woz-waarde verlaagd.

De WOZ-waarde heeft momenteel invloed op de volgende belastingen:

  • OZB E (onroerendezaakbelasting voor de eigenaar)
  • OZB G (onroerendezaakbelasting voor de gebruiker)
  • Waterschapsbelasting
  • Inkomstenbelasting (eigenwoningforfait)
  • Vennootschapsbelasting (afschrijving tot percentage van de WOZ-waarde)
  • Vermogensbelasting
  • Erfbelasting
  • Schenkbelasting

Proces WOZ-bezwaar maken

WOZ-bezwaar maken is een proces waarbij u bezwaar kunt maken tegen de WOZ-waarde van uw woning. Als u van mening bent dat de WOZ-waarde niet klopt, kunt u een bezwaar indienen bij de gemeente. Dit doet u door een beroep te maken tegen de beslissing van de gemeente inzake de WOZ-waarde. U kunt een WOZ-bezwaar maken binnen zes weken na de dagtekening van het taxatieverslag. De gemeente zal dan een uitspraak doen op uw bezwaar. Als de uitspraak van de gemeente niet naar wens is, kunt u beroep gaan tegen de beslissing van de gemeente. Het is belangrijk om te weten dat het mogelijk is om gratis bezwaar te maken tegen de WOZ-waarde van uw onroerende zaak.

Als de gemeente op uw bezwaar heeft gereageerd en u bent het niet eens met de uitspraak, dan kunt u beroep aantekenen en een juridische procedure starten. U heeft de mogelijkheid om een bezwaarprocedure te starten en de WOZ-waarde te hoog geacht wordt. Het is belangrijk om te weten dat het wettelijk verplicht is om een WOZ-bezwaar te maken als u van mening bent dat de WOZ-waarde van uw onroerende zaak niet correct is. U kunt online bezwaar maken en uw bezwaar indienen bij de gemeente binnen zes weken na de datum van het taxatieverslag.

Bezwaar indienen en bezwaartermijn

Wil je bezwaar maken tegen je WOZ-beschikking? Dit moet binnen zes weken na ontvangst van de WOZ-beschikking. De dagtekening op de WOZ-beschikking is de startdatum van de termijn. Als je de beschikking later ontvangt dan de dagtekening, geldt de ontvangstdatum als startdatum. Na zes weken vervalt je recht om bezwaar aan te tekenen.

Uitstel aanvragen

Heb je meer tijd nodig om je bezwaar te onderbouwen? Dien binnen de termijn van zes weken een pro-formabezwaarschrift in. Hiermee geef je aan bezwaar te willen maken en vraag je om uitstel voor het aanleveren van de onderbouwing. De gemeente informeert je vervolgens hoeveel extra tijd je krijgt om je bezwaarschrift met onderbouwing in te dienen.

Voorbeeldbrieven:

WOZ Pro-forma beroepschrift 

WOZ Machtiging

Uitspraak gemeente

De gemeente heeft tot het einde van het jaar waarin je het bezwaar indient de tijd om uitspraak te doen. Ze mag deze termijn eenzijdig met zes weken verlengen, mits ze je daar vooraf over informeert. Voor langer uitstel is jouw toestemming nodig. Als je het bezwaarschrift in de laatste zes weken van het kalenderjaar indient, is de minimale beslistermijn zes weken. Ook deze termijn kan de gemeente eenzijdig met zes weken verlengen. Voor langer uitstel is jouw toestemming vereist.

In gebreke stellen en dwangsom

Reageert de gemeente niet op jouw bezwaarschrift? Stel de gemeente dan in gebreke met dit modelformulier van de Rijksoverheid en geef daarbij een redelijke termijn (twee weken of langer) om alsnog uitspraak te doen. Laat de gemeente de termijn verlopen, dan heb je recht op een dwangsom.

Stel je zelf een ingebrekestelling op? Vermeld in ieder geval:

In beroep

Wijst de gemeente je bezwaar (gedeeltelijk) af? Dan moet de gemeente uitleggen waarom zij het niet met je eens is. Tegen die uitspraak kun je in beroep gaan bij de rechter. In de uitspraak op het bezwaar staat bij welke rechtbank je het beroepschrift moet indienen.

Zes weken

Je moet het beroepschrift binnen zes weken na de dagtekening van de uitspraak van de gemeente indienen bij de rechtbank. Als je meer tijd nodig hebt, dien dan binnen zes weken een pro forma beroepschrift in, waarin je verzoekt om uitstel. Nadat je het beroepschrift hebt ingediend, ontvang je van de rechtbank een uitnodiging om griffierechten te betalen.

WOZ Beroepschrift 

Bezwaar OZB

De onroerendezaakbelasting (OZB) is een percentage van de WOZ-waarde. Je kunt geen bezwaar maken tegen het OZB-tarief. Als een OZB-aanslag ten onrechte aan je is opgelegd omdat je op 1 januari van het jaar geen eigenaar was van de woning, kun je daartegen wel een bezwaarschrift indienen. Ook kun je bezwaar maken als de gemeente het verkeerde OZB-tarief heeft toegepast (bijvoorbeeld het tarief voor niet-woningen in plaats van woningen).

  • Op welk bezwaarschrift de ingebrekestelling betrekking heeft (datum bezwaarschrift en kenmerk gemeente).
  • Dat de gemeente niet tijdig uitspraak heeft gedaan over jouw bezwaarschrift.
  • Dat je erop aandringt dat er alsnog uitspraak wordt gedaan.