HomeAankoop in Spanje privé of via B.V.?

Aankoop in Spanje privé of via B.V.?

Het kopen van een vakantiewoning in Spanje als privépersoon (in box 3) of via een Besloten Vennootschap (B.V.) heeft enkele verschillen, vergelijkbaar met het kopen van een huis in Nederland, maar met enkele specifieke overwegingen vanwege de Spaanse wetgeving en belastingregels.

Huis Spanje kopen in privé of via B.V.

Hier zijn de belangrijkste punten:

Aankoop in Box 3 (privé)

Belastingheffing in Nederland: Als je als privépersoon een huis in Spanje bezit, valt dit in principe onder box 3 in Nederland. Dit betekent dat je in Nederland belasting betaalt over de waarde van de Spaanse woning minus eventuele schulden.

        Spaanse belastingen: In Spanje moet je ook rekening houden met lokale belastingen, zoals onroerendgoedbelasting (Impuesto sobre Bienes Inmuebles of IBI genoemd) en mogelijke inkomstenbelastingen over eventuele huurinkomsten of meerwaarde bij verkoop. Erf- en schenkbelasting: Bij overlijden of schenking van het huis kunnen er ook belastingimplicaties zijn, zowel in Nederland als in Spanje.

  • Aankoop via een B.V.

  • Belastingheffing van de B.V.: Als een B.V. in Nederland een huis in Spanje koopt, valt dit onder de vennootschapsbelasting van de B.V. Eventuele huurinkomsten of meerwaarde bij verkoop worden belast in de B.V.
  • Spaanse vennootschapsbelasting: Er kunnen Spaanse vennootschapsbelastingen van toepassing zijn op inkomsten of meerwaarde gegenereerd door de B.V. in Spanje.
  • Administratieve en juridische vereisten: Het oprichten en onderhouden van een B.V. in Nederland brengt administratieve verplichtingen met zich mee, en het kopen van onroerend goed in Spanje via een B.V. kan extra juridische en administratieve stappen vereisen om aan de lokale voorschriften te voldoen.

De keuze tussen het aankopen van een vakantiewoning in Spanje als privépersoon of via een B.V. hangt af van verschillende factoren, zoals belastingoverwegingen, risicobeheer, financieringsmogelijkheden en zakelijke doelstellingen. Het is aan te raden om advies in te winnen bij een financieel adviseur, accountant, belastingadviseur of jurist met expertise in internationale transacties en belastingen om de beste optie te bepalen op basis van jouw specifieke situatie en doelen.