HomeHypotheekAnnuïteitenhypotheek

Annuïteitenhypotheek

Wat is een Annuïteitenhypotheek?

Een annuïteitenhypotheek is een populaire hypotheekvorm waarbij je bruto maandlasten gedurende de gehele looptijd gelijk blijven, mits de rente niet verandert. In het begin zijn je netto maandlasten lager dankzij hypotheekrenteaftrek, maar deze nemen toe naarmate de looptijd vordert. Het maandelijkse bedrag dat je betaalt, heet de annuïteit en bestaat uit twee delen: aflossing en rente. Aan het begin betaal je vooral rente en los je minder af, terwijl je aan het einde van de looptijd minder rente betaalt en juist meer aflost.

Hoe werkt een Annuïteitenhypotheek?

Bij een annuïteitenhypotheek stijgen je netto maandlasten geleidelijk. Je bruto maandlasten blijven echter constant tijdens de rentevaste periode.

Maandlasten, de hypotheekrenteaftrek en de Nationale Hypotheek Garantie:

 • Maandlasten: Je betaalt maandelijks een vast bedrag, de annuïteit, dat bestaat uit rente en aflossing. In het begin is het rentedeel hoger, maar naarmate de tijd verstrijkt, neemt het aflossingsdeel toe.
 • Hypotheekrenteaftrek: In de beginjaren profiteer je van een hogere hypotheekrenteaftrek, wat je netto maandlasten verlaagt. Dit voordeel neemt af naarmate je meer aflost.
 • Nationale Hypotheek Garantie (NHG): Met de NHG ben je verzekerd van een vangnet bij onvoorziene omstandigheden zoals werkloosheid of arbeidsongeschiktheid. Dit kan ook leiden tot een lagere hypotheekrente.

Een annuïteitenhypotheek biedt stabiliteit in je maandlasten en de zekerheid van volledige aflossing aan het einde van de looptijd. Hierdoor weet je precies waar je financieel aan toe bent en bouw je geleidelijk vermogen op.

Kenmerken van een Annuïteitenhypotheek

Bij een annuïteitenhypotheek bepaal je maandelijkse hypotheeklasten aan de hand van het hypotheekbedrag, het rentepercentage en de looptijd. Je maandbedrag bestaat uit rente en aflossing. In het begin bestaat dit bedrag voor het grootste deel uit rente en een klein deel uit aflossing. Later wordt dit omgekeerd. Wijzigt je rentepercentage? Dan veranderen je maandlasten ook.

Kies de Looptijd en Rentevaste Periode

 • Looptijd: Kies een looptijd van maximaal 30 jaar.
 • Rentevaste periode: Kies een rentevaste periode van maximaal 30 jaar. Gedurende deze periode blijven je rentepercentage en bruto maandbedrag gelijk.

Maandlasten

 • Bruto maandlasten: Je bruto maandlasten blijven constant tijdens je rentevaste periode.
 • Netto maandlasten: Als je gebruik kunt maken van hypotheekrenteaftrek, zijn je netto maandlasten in het begin het laagst. Naarmate de tijd vordert en je meer aflost, stijgen je netto maandlasten geleidelijk.

Voordelen van een Annuïteitenhypotheek

 • Stabiliteit: Je weet precies wat je elke maand moet betalen, wat zorgt voor financiële stabiliteit.
 • Volledige aflossing: Aan het einde van de looptijd heb je je volledige hypotheek afgelost.
 • Hypotheekrenteaftrek: In de beginjaren profiteer je van een hogere hypotheekrenteaftrek, wat je netto maandlasten verlaagt.

Extra Tips

 • Hypotheekrenteaftrek: Zorg ervoor dat je volledig op de hoogte bent van de regels en mogelijkheden rondom hypotheekrenteaftrek. Dit kan je netto maandlasten aanzienlijk verlagen, vooral in de beginjaren.
 • Nationale Hypotheek Garantie (NHG): Overweeg de NHG voor extra zekerheid bij onvoorziene omstandigheden zoals werkloosheid of arbeidsongeschiktheid. Dit kan ook leiden tot een lagere hypotheekrente.

Een annuïteitenhypotheek biedt je de zekerheid van stabiele maandlasten en de geruststelling dat je hypotheek aan het einde van de looptijd volledig is afgelost. Dit maakt het een aantrekkelijke optie voor veel huizenkopers.

Annuïteitenhypotheek afsluiten met Vastiva

Wil je een annuïteitenhypotheek afsluiten met Vastiva? Bij Vastiva kun je terecht voor verschillende hypotheekvormen, waaronder de annuïteitenhypotheek. Met deze hypotheekvorm betaal je iedere maand een vast bedrag, dat bestaat uit een deel rente en een deel aflossing. Hierdoor weet je precies hoeveel je elke maand betaalt gedurende de looptijd van de hypotheek. Je kunt er ook voor kiezen om extra af te lossen op je annuïteitenhypotheek, waardoor je de hypotheekschuld sneller aflost en minder rente betaalt.

Het is belangrijk om de maandlasten bij een annuïteitenhypotheek goed te berekenen, zodat je precies weet wat je elke maand betaalt. Met Vastiva kun je eenvoudig je annuïteitenhypotheek berekenen en zien wat je maandelijks betaalt. Tijdens de looptijd van de hypotheek profiteer je van renteaftrek, waardoor je minder belasting betaalt.

Welke hypotheekvormen zijn er?

Welke hypotheekvormen zijn er? Bij het afsluiten van een hypotheek zijn er verschillende opties om uit te kiezen, waaronder de lineaire hypotheek, extra aflossen, annuïtaire hypotheek, en aflossingsvrije hypotheek. Bij het begin van de looptijd van een annuïteitenhypotheek betaal je maandelijks een vast bedrag aan rente en aflossing. Veelgestelde vragen over de looptijd van een annuïteitenhypotheek hebben betrekking op de voor- en nadelen ervan. Een van de voordelen van een annuïteitenhypotheek is dat je elke maand een vast bedrag betaalt en de hypotheek helemaal aflost aan het einde van de looptijd. Als je extra aflossen op je annuïteitenhypotheek kun je sneller van je hypotheek af zijn. Door te kiezen voor een annuïteitenhypotheek profiteer je van een lagere hypotheekrente en betaal je minder rente, omdat het bedrag dat je aan rente betaalt afneemt zolang de rente niet wijzigt.

Verschil tussen een Annuïteiten- en Lineaire Hypotheek

Bij het kiezen tussen een annuïteiten- en lineaire hypotheek is het belangrijk om de verschillen te begrijpen:

Bruto Maandlasten

 • Annuïteitenhypotheek: Je bruto maandlast blijft gelijk gedurende de rentevaste periode, zolang de rente niet wijzigt.
 • Lineaire hypotheek: Je bruto maandlast daalt elke maand, omdat je een vast bedrag aan aflossing betaalt en de rentelasten maandelijks afnemen.

Netto Maandlasten

 • Annuïteitenhypotheek: De netto maandlast stijgt gedurende de looptijd, doordat het aandeel van de rente in je maandlasten afneemt en de hypotheekrenteaftrek vermindert.
 • Lineaire hypotheek: De netto maandlast daalt elke maand omdat je rente- en aflossingskosten voortdurend afnemen.

Aflossing

 • Annuïteitenhypotheek: De aflossing binnen de annuïteit is in het begin laag en neemt toe naarmate de looptijd vordert. Het bedrag dat je maandelijks aflost verandert dus steeds.
 • Lineaire hypotheek: Je betaalt maandelijks een vast bedrag aan aflossing, waardoor je hypotheekschuld sneller daalt. Hierdoor zijn de totale lasten lager dan bij een annuïteitenhypotheek.

Rente bij een Annuïteitenhypotheek

De rente van je annuïteitenhypotheek is afhankelijk van verschillende factoren:

 • Basisvoorwaarden of Plusvoorwaarden: Bij Plusvoorwaarden heb je de optie voor een variabele rente.
 • Rentevaste periode: Je kunt kiezen om de rente vast te zetten voor een bepaalde periode, wat zorgt voor stabiele maandlasten.
 • Kortingen: Mogelijk kom je in aanmerking voor rentekortingen zoals de betaalpakketkorting als je een betaalrekening hebt bij bijvoorbeeld Rabobank. Daarnaast kun je een duurzaamheidskorting krijgen als je een energiezuinige woning koopt.

Het is cruciaal om goed te overwegen welke hypotheekvorm het beste past bij je financiële situatie en toekomstplannen. Een annuïteitenhypotheek biedt stabiele maandlasten en voorspelbaarheid, terwijl een lineaire hypotheek lagere totale kosten en dalende maandlasten biedt.

Voorwaarden voor een Annuïteitenhypotheek

Bij het afsluiten van een annuïteitenhypotheek zijn er verschillende voorwaarden en aspecten waar je rekening mee moet houden. Hier zijn de belangrijkste:

Rente en Rentevaste Periode

 • Rentepercentage: Je rentepercentage is een van de belangrijkste factoren die je maandlasten bepalen. Dit percentage kan vast of variabel zijn.
 • Rentevaste periode: Je kunt ervoor kiezen om de rente vast te zetten voor een bepaalde periode, variërend van enkele jaren tot maximaal 30 jaar. Gedurende deze periode blijven je bruto maandlasten gelijk, mits de rente niet verandert.

Aflossing en Maandlasten

 • Maandlasten: De bruto maandlasten bestaan uit rente en aflossing en blijven tijdens de rentevaste periode gelijk. Je netto maandlasten kunnen veranderen, vooral door variaties in hypotheekrenteaftrek.
 • Aflossing: In het begin van de looptijd bestaat een groter deel van je maandlasten uit rente en een kleiner deel uit aflossing. Naarmate de tijd vordert, neemt het aandeel van de aflossing toe en dat van de rente af.

Looptijd

 • Looptijd van de hypotheek: De maximale looptijd voor een annuïteitenhypotheek is 30 jaar. Je kunt echter kiezen voor een kortere looptijd, afhankelijk van je financiële situatie en voorkeuren.

Hypotheekrenteaftrek

 • Hypotheekrenteaftrek: Je komt mogelijk in aanmerking voor hypotheekrenteaftrek, waardoor je netto maandlasten in de beginjaren lager zijn. Dit voordeel neemt af naarmate je meer aflost.

Nationale Hypotheek Garantie (NHG)

 • NHG: Als je in aanmerking komt voor de Nationale Hypotheek Garantie, profiteer je van extra zekerheid en mogelijk een lagere rente. De NHG biedt een vangnet bij onvoorziene omstandigheden zoals werkloosheid of arbeidsongeschiktheid.

Voorwaarden van de Geldverstrekker

 • Basisvoorwaarden of Plusvoorwaarden: Geldverstrekkers kunnen verschillende voorwaarden bieden, zoals de keuze tussen basis- of plusvoorwaarden. Plusvoorwaarden kunnen bijvoorbeeld de mogelijkheid bieden voor een variabele rente.
 • Rentekortingen: Sommige geldverstrekkers bieden rentekortingen als je aan bepaalde voorwaarden voldoet, zoals het hebben van een betaalrekening bij dezelfde bank of de aankoop van een energiezuinige woning.

Overige Kosten en Voorwaarden

 • Kosten: Houd rekening met bijkomende kosten zoals notariskosten, taxatiekosten, en eventuele advies- en afsluitkosten.
 • Voorwaarden bij verhuizen: Controleer de voorwaarden voor het meenemen van je hypotheek bij verhuizing of het oversluiten van je hypotheek naar een andere geldverstrekker.
 • Tussentijdse aflossingen: Informeer naar de mogelijkheden en eventuele kosten voor tussentijdse aflossingen, mocht je extra willen aflossen om je hypotheekschuld sneller te verlagen.

Hulp van Hypotheekadviseurs bij Vastiva

Het is belangrijk om alle voorwaarden en mogelijkheden zorgvuldig te overwegen en, indien nodig, advies in te winnen van een hypotheekadviseur. De hypotheekadviseurs aangesloten bij Vastiva kunnen je helpen bij het maken van de beste keuze voor jouw situatie. Zij bieden deskundig advies op maat en begeleiden je door het gehele proces van het afsluiten van een annuïteitenhypotheek. Neem contact op met een adviseur van Vastiva om te ontdekken welke opties het beste bij jou passen en hoe je het meeste uit je hypotheek kunt halen.

Annuïteitenhypotheek bereken op Rabobank