HomeZZP'er & hypotheek

ZZP'er & hypotheek

Als zelfstandige heb je inderdaad specifieke mogelijkheden en overwegingen als het gaat om het verkrijgen van een hypotheek. 

Hier zijn enkele belangrijke punten om te overwegen en waar je meer over kunt weten:

  1. Inkomen en documentatie: Als zelfstandige dien je mogelijk je inkomen op een andere manier aan te tonen dan iemand in loondienst. Dit kan onder andere via recente jaarrekeningen, winst- en verliesrekeningen, belastingaangiftes en bankafschriften. Het is belangrijk om je financiële documentatie op orde te hebben en up-to-date te houden.

  2. Zelfstandige zonder personeel (zzp'er): Als zzp'er wordt vaak gekeken naar je gemiddelde inkomen over een bepaalde periode, bijvoorbeeld de afgelopen drie jaar. Sommige geldverstrekkers accepteren ook een kortere periode, zoals twee jaar. Het is belangrijk om te weten welke documentatie vereist is en hoe geldverstrekkers jouw inkomen beoordelen.

  3. Ondernemer met een vennootschap: Als je een ondernemer bent met een vennootschap, kan het inkomen anders worden beoordeeld. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren op basis van de winst na belastingen, de DGA-salarisconstructie of een combinatie van beide. Het is essentieel om de specifieke eisen en mogelijkheden voor jouw situatie te begrijpen.

  4. Zelfstandigen met fluctuerend inkomen: Als je inkomen als zelfstandige aanzienlijk fluctueert, kan dit invloed hebben op de hoogte van de hypotheek die je kunt krijgen. Geldverstrekkers kunnen een gemiddelde berekenen op basis van meerdere jaren of kijken naar recente inkomensgegevens. Het is belangrijk om te weten hoe geldverstrekkers omgaan met fluctuerende inkomens.

  5. Deskundig advies: Het is sterk aanbevolen om advies in te winnen bij een hypotheekadviseur die gespecialiseerd is in hypotheekaanvragen voor zelfstandigen. Zij kunnen je helpen bij het vinden van de juiste geldverstrekker, het verzamelen van de juiste documentatie en het beoordelen van je mogelijkheden.

Onthoud dat elke situatie uniek is en dat hypotheekvereisten kunnen variëren tussen geldverstrekkers. Het is verstandig om je goed te informeren en professioneel advies in te winnen om een duidelijk beeld te krijgen van jouw mogelijkheden als zelfstandige bij het verkrijgen van een hypotheek.