HomeOnroerend Goed Bali

Onroerend Goed Bali

Investeren in de vastgoedmarkt van Bali kan een naadloos traject zijn, op voorwaarde dat je over de juiste inzichten en hulpmiddelen beschikt. Er valt veel winst te behalen door het onroerend goed uit de eerste hand te ervaren, door interactie met de grondeigenaar en door alle facetten van het onroerend goed in kwestie onder de loep te nemen. Deze uitgebreide gids schetst 20 kritische aspecten die jouw ervaring met het verwerven van onroerend goed op Bali aanzienlijk kunnen verbeteren.

 

Investeren in Onroerend Goed op Bali

Speel video

Locatie, Locatie, Locatie

De eerste en cruciale beslissing tijdens jouw vastgoedbeleggingsreis op Bali is de locatie. Denk na over jouw bedoelingen: ben je van plan er te gaan wonen of wil je passief inkomen genereren door te huren? Inspecteer de locatie en de omgeving altijd persoonlijk. Ook toekomstige ontwikkelingen op dit gebied moeten worden onderzocht. Als het doel bijvoorbeeld is om het onroerend goed te verhuren, zouden locaties als Canggu en Bukit, toeristische hotspots die bekend staan om hun nabijheid van stranden en idyllische landschappen, verstandige overwegingen zijn.

Eigendom en Grondgrootte

Als je je van het stadscentrum naar de weelderige uitgestrektheid van het eiland verplaatst, zijn de eigendommen doorgaans groter. Het is nuttig om het potentieel van jouw land te overwegen. Als er twee villa's kunnen worden gehuisvest, zou dat misschien ook moeten gebeuren. Om verschillende klanten te kunnen ontvangen, zou elke villa idealiter zijn eigen voorzieningen moeten hebben, zoals een tuin, een zwembad en een aparte ingang.

Een alternatief voor deze aanpak is een ‘bestemmingsvilla’, vergelijkbaar met een luxe vijfsterrenhotel, vol met faciliteiten en diensten voor het organiseren van evenementen zoals bruiloften, jubilea en zakelijke evenementen. Daarom is het schetsen van het doel van jouw villa een essentiële stap die jouw marketinginspanningen effectief kan sturen.

Bodemomstandigheden

Een voorwaarde voor het bouwen van een villa is het hebben van geschikte bodemomstandigheden. Met een bodemonderzoek kan de stevigheid van de grond worden geverifieerd, waardoor toekomstige structurele problemen in jouw villa worden voorkomen.

Toegang tot je huis

Zorg ervoor dat de weg die jouw eigendom met de openbare weg verbindt, inderdaad openbaar is en niet in particulier bezit is. Houd ook rekening met de staat ervan en de geschiktheid voor toegang.

Toegankelijk

Potentiële klanten (vooral toeristen) geven vaak de voorkeur aan de toegankelijkheid van het strand, winkels en eetgelegenheden. Zorg ervoor dat de straat die naar jouw woning leidt breed genoeg en relatief rustig is, wat een belangrijke factor is bij het kiezen van de locatie van jouw villa.

Landcertificaat

Het inhuren van een notaris of advocaat kan het inspecteren van een perceel vereenvoudigen. Belangrijke aandachtsgebieden zijn of het landcertificaat overeenkomt met het juiste perceel en of alle certificaatnummers consistent zijn. Controleer de landparameterdocumenten nog eens voor de juiste perceelgrootte en zorg ervoor dat alle juridische documenten bevredigend zijn, correct zijn ondertekend en aansluiten bij jouw behoeften.

Beperkingen en Bestemmingsplannen voor Landgebruik

Voor elke constructie is een bouwvergunning (IMB) nodig en deze wordt alleen verleend als de grond zich binnen de betreffende zone bevindt. Op Bali mag jouw villa bijvoorbeeld niet hoger zijn dan de hoogte van de dichtstbijzijnde tempel, naast andere beperkingen. “Tegenslagen” regelen ook de afstand van jouw villa tot natuurlijke formaties, door de mens gemaakte bouwwerken en wegen. Daarom is het raadplegen van een juridisch adviseur over deze regelgeving van cruciaal belang.

Gemeenschapsrelaties

Het is raadzaam om contact op te nemen met de lokale Banjar, een raad die toezicht houdt op het gemeenschapswerk en de tradities in elk Balinees dorp hooghoudt. Vaak verwelkomen de plaatselijke bewoners buitenlanders die deelnemen aan gemeenschapswerk of een financiële bijdrage leveren. Het hebben van een lokale Indonesiër die de culturele dynamiek begrijpt, kan een belangrijke rol spelen in dit proces.

Watervoorraad

Zorg ervoor dat jouw villa een aansluiting heeft op het plaatselijke waterleidingbedrijf PDAM. Als dat niet het geval is, zijn alternatieve opties onder meer het graven van een put voor een betrouwbare watervoorziening of het regelen van een waterwagen om de wateropslagtank van jouw villa bij te vullen.

Elektriciteit

Stel vast of de woning is aangesloten op het lokale elektriciteitsnet en de Nationale Elektriciteitsmaatschappij (PLN). Indien dit niet het geval is, zijn de installatiekosten afhankelijk van de afstand tot het lokale elektriciteitsnet en het gewenste wattage. Spanningsregelaars en back-upgeneratoren kunnen jouw eigendom beschermen tegen frequente stroomuitval en spanningsdalingen.

Afwatering

Inspecteer de toestand van het land en de bestaande voorzieningen voor de afvoer van oppervlaktewater in het gebied. Als gevolg van de snelle bouwgroei en onvoldoende voorbereidingen voor de afvoer van regenwater, zijn veel gebieden tijdens het regenseizoen gevoelig voor overstromingen.

Telecommunicatie / Internet

Zorg voor vaste lijnen voor de telefoon, mogelijkheden om glasvezelkabels aan te leggen voor snel internet en mobiele telefoonverbindingen. Houd er rekening mee dat glasvezelverbindingen meestal beperkt zijn tot de belangrijkste steden Seminyak, Jimbaran, Sanur, Canggu en Nusa Dua.

Landschapsarchitectuur

Talrijke bedrijven kunnen vruchtbare grond leveren en het hele jaar door tuinonderhoud uitvoeren, gezien de vruchtbare grond en de snelle vegetatiegroei van Bali.

Bouwmaterialen

Roep de hulp in van een getrainde bouwinspecteur om de structurele integriteit, elektrische systemen, machines, loodgieterswerk, ventilatie en mogelijke plagen van het gebouw te beoordelen.

Plaagbestrijding

Regelmatige ongediertebestrijding is van cruciaal belang, vooral bij houten villa's, omdat termieten en ratten na verloop van tijd grote schade kunnen aanrichten.

Stranden

Als jouw villa in de buurt van een strand ligt, zorg dan dat je de getijdenniveaus en de veiligheid van het strand begrijpt door met de lokale bevolking of experts te praten. Zout en zand in de lucht nabij het strand kunnen verf, hout en andere constructies aantasten, waardoor een afwerking van maritieme kwaliteit een essentiële overweging is bij jouw ontwerp.

Natuurlijke Oriëntatie en Uitzicht

Balinese huizen zijn vaak gericht op het tegenhouden van hitte in plaats van het aantrekken van zonlicht. Door huizen te bouwen met ramen op het oosten en westen, en op kliffen of in de buurt van rijstvelden, kunnen natuurlijke hulpbronnen worden benut om de onderhoudskosten te verlagen.

Zwembad

Als de woning een zwembad heeft, inspecteer dan de tegels, de pompkwaliteit en het afvoersysteem grondig. Ondeugdelijke installatie of onderhoud kan leiden tot tijdrovende en dure renovaties.

Bouw- en Bouwbelastingen/Vergunningen

Zorg ervoor dat de relevante bouwbelastingen (PPn) zijn betaald. Als je van plan bent jouw huis te verhuren, zorg er dan voor dat je over een Pondok Wisata-licentie (verhuurlicentie) beschikt.

Investeringsplan en Financiering

Tot slot, zorg voor een gedetailleerd investeringsplan en regel adequate financiering. Overweeg verschillende financieringsmogelijkheden, zoals lokale of internationale banken, particuliere investeerders of eigen middelen. Het hebben van een duidelijk financieel plan kan helpen om onverwachte kosten te beheersen en de winstgevendheid van jouw investering te waarborgen.