HomeHypotheekVerhuurhypotheek

Verhuurhypotheek

Ontdek de mogelijkheden van een Verhuurhypotheek met Vastiva

Ontdek de mogelijkheden van een Verhuurhypotheek met Vastiva. Met een verhuurhypotheek kun je een woning financieren om deze vervolgens in verhuurde staat te brengen. De lasten van de verhuurhypotheek kun je aflossen met de huurinkomsten van de woningverhuur. Bij het afsluiten van een verhuurhypotheek kun je maximaal 80% van de waarde van de woning financieren. De rente en aflossing van de verhuurhypotheek kun je voldoen als je de verhuurhypotheek afsluit. Het nog openstaande bedrag van de verhuurhypotheek zal nooit hoger zijn dan de waarde van de woning. Daarom kun je de verhuurhypotheek omzetten of herfinancieren wanneer dat nodig is.

Wat is een verhuurhypotheek?

Een verhuurhypotheek is bestemd voor mensen die een woning in verhuurde staat willen kopen. Met een woningverhuur hypotheek kunt de verhuurhypotheek af te sluiten, maar alleen als de woning in verhuurde staat is. Bij deze vorm van hypotheek kun je maximaal 80% van de waarde van de woning lenen. Het bedrag dat je kunt lenen met een verhuurhypotheek is nooit hoger dan het nog openstaande hypotheek van je eigen woning. Elke maand een vast bedrag aflossen is verplicht als je de verhuurhypotheek wilt afsluiten. 

Hoe werkt een verhuurhypotheek?

Een verhuurhypotheek biedt de mogelijkheid om je spaargeld op een slimme manier te beleggen. Door een beleggingspand te kopen en te verhuren, kun je rendement behalen en vermogen opbouwen. Deze hypotheek, ook wel vastgoedhypotheek genoemd, is bedoeld voor woningen die je niet zelf bewoont. De looptijd varieert van minimaal tien tot maximaal dertig jaar, afhankelijk van je persoonlijke situatie en eigen vermogen.

Voor welke woningen kun je een verhuurhypotheek afsluiten?

Niet alle woningen komen in aanmerking voor een verhuurhypotheek. De volgende situaties zijn uitgesloten:

 • Verhuur via Airbnb
 • Korte termijn verhuur aan toeristen
 • Kamerverhuur (behalve aan familie)
 • Vakantiewoningen
 • Stacaravans
 • Woningen op bedrijventerreinen
 • Woningen met agrarische bestemming

Daarnaast verstrekken sommige geldverstrekkers alleen hypotheken voor woningen in specifieke gemeenten.

Bereken je verhuurhypotheek

Bij het kopen van een woning voor eigen gebruik kun je vaak tot 100% van de woningwaarde lenen. Voor een verhuurhypotheek gelden echter andere regels en is eigen geld vereist. De maximale hypotheek ligt meestal tussen de 70% en 90% van de woningwaarde in verhuurde staat. Bij verbouwingen kun je maximaal 20% van de marktwaarde lenen voor de verbouwing.

Eigen vermogen is een vereiste

Bij een verhuurhypotheek is eigen vermogen noodzakelijk. Je loopt als verhuurder risico's op onverwachte kosten, zoals leegstand of onderhoudskosten. Geldverstrekkers lenen doorgaans maximaal 80% van de marktwaarde van het pand in verhuurde staat, wat betekent dat je altijd zelf een bijdrage moet leveren.

Voor- en nadelen van een verhuurhypotheek

Voordelen:

 • Mogelijkheid om rendement te behalen op je investering
 • Vermogensopbouw door aflossing van de hypotheek
 • Mogelijkheid om extra inkomen te genereren

Nadelen:

 • Eigen vermogen is vereist
 • Risico's op onverwachte kosten zoals leegstand en onderhoud
 • Rente is niet aftrekbaar in box 3

De risico's van een verhuurhypotheek

Het grootste risico bij een verhuurhypotheek is dat je huurinkomsten wegvallen terwijl je de maandlasten van de hypotheek moet blijven betalen. Daarom kijken hypotheekverstrekkers altijd naar de businesscase die je op verhuurgebied aanlevert. Je persoonlijke situatie is minder van belang bij deze hypotheekvorm.

Het is cruciaal dat er naar verwachting genoeg huurinkomsten binnenkomen om de hypotheek te kunnen betalen. Vallen je huurinkomsten weg, dan zul je de maandlasten uit eigen zak moeten betalen. Daarnaast loop je het risico dat het pand in waarde daalt, waardoor je met een restschuld komt te zitten. Tot slot kan de rente stijgen, wat leidt tot hogere maandlasten.

Beleg je professioneel in vastgoed of privé?

De meeste hypotheekverstrekkers voor particulieren vinden het geen probleem om een verhuurhypotheek te verstrekken wanneer je hooguit vijf panden bezit. Heb je meer panden, dan moet je financiering van de zakelijke markt komen. Sommige banken hanteren als stelregel dat je niet meer dan een bepaald bedrag aan huurinkomsten per jaar mag hebben om als particulier te worden gezien.

Bij Vastiva adviseren wij uitsluitend consumenten die één of enkele panden willen kopen voor de verhuur, bijvoorbeeld om een studerend kind aan woonruimte te helpen. Professionele beleggers kunnen hun woningen niet via Vastiva financieren.

Verhuurhypotheek berekenen is maatwerk

We begrijpen dat je graag je maximale verhuurhypotheek wilt berekenen. Dit kan echter niet online, omdat het echt maatwerk is. Daarom nodigen we je uit om langs te komen bij één van onze vestigingen. Daar bekijken we samen jouw unieke situatie en maken we een berekening.

Welke hypotheekverstrekker staat verhuur toe?

Via Vastiva kun je een verhuurhypotheek afsluiten bij verschillende aanbieders, zoals:

 • Nationale Nederlanden verhuurhypotheek
 • Woonfonds verhuurhypotheek
 • ABN AMRO verhuurhypotheek
 • NIBC Investeringshypotheek

Verhuurhypotheek rente

Voor een woning die je verhuurt, betaal je doorgaans meer hypotheekrente dan voor een woning waarin je zelf woont, vanwege het hogere risico voor de hypotheekverstrekker bij een verhuurd pand. Een verhuurhypotheek heeft meestal een hogere rente, maar vaak ook voordelige voorwaarden. Zo mag je meestal 50% van de woningfinanciering realiseren via een aflossingsvrije hypotheek, wat zorgt voor relatief lage maandlasten.

Hypotheek omzetten of verhuurhypotheek aanvragen?

Wil je je hypotheek oversluiten naar een verhuurhypotheek of een nieuwe hypotheek aanvragen? Vastiva denkt met je mee en helpt je om je hypotheek aan te laten sluiten op je huidige situatie. Dit kunnen we voor je doen:

 • We vragen offertes aan, beantwoorden vragen van geldverstrekkers en verzekeraars voor je, en zorgen dat alles op tijd wordt geregeld.
 • We helpen je met het regelen van de taxatie door een makelaar en het passeren van de hypotheek bij de notaris.
 • Je hebt bij Vastiva de keus uit bijna alle hypotheekverstrekkers en verzekeraars.

Ontdek de mogelijkheden van een verhuurhypotheek bij Vastiva

Ben je op zoek naar manieren om meer rendement uit je spaargeld te halen? Met de lage spaarrentes en stijgende huizenprijzen kiezen steeds meer Nederlanders ervoor om hun huis te verhuren. Bij Vastiva helpen we je graag op weg met de verhuurhypotheek.

Wat is een verhuurhypotheek?

Een verhuurhypotheek is een hypotheek waarmee je een woning voor verhuur kunt financieren. Het is goed om te weten dat je deze hypotheek alleen kunt afsluiten als je van plan bent om de woning te gaan verhuren. Bij een verhuurhypotheek betaal je elke maand rente en los je geleidelijk af, vaak met een lineaire hypotheek. Het bedrag dat je kunt lenen is gebaseerd op de marktwaarde in verhuurde staat van de woning. Het is belangrijk om te weten dat de verhuurde staat lenen nooit hoger is dan de waarde in verhuurde staat van de woning.

Als je een woning hebt en deze wilt gaan verhuren, kun je de verhuurhypotheek aanvragen. Het is verstandig om je hierbij te laten adviseren door een belastingadviseur. Ook is het mogelijk om een bestaande hypotheek om te zetten of te herfinancieren naar een verhuurhypotheek. Maak dan een afspraak met een hypotheekadviseur om de mogelijkheden te bespreken. Onthoud dat een verhuurhypotheek is alleen bedoeld voor het verhuren van een woning en niet voor permanente bewoning.

Wil je een verhuurhypotheek aanvragen of meer informatie? Bij Vastiva staan onze adviseurs klaar om je te helpen bij het afsluiten van een hypotheek voor verhuurdoeleinden.

 Maak vandaag nog een afspraak bij Vastiva.