HomeVastgoed Nieuws en BlogsVakantiehuis Kopen Costa Blanca: Vastgoedmarkt Spanje 2024 Q2 Analyse

Vakantiehuis Kopen Costa Blanca: Vastgoedmarkt Spanje 2024 Q2 Analyse

08-07-2024

In het tweede kwartaal van 2024 is de gemiddelde waarde van nieuwe en bestaande woningen in Spanje met 3,1% gestegen op jaarbasis en met 0,5% ten opzichte van het vorige kwartaal. Dit mag dan een lichte stijging zijn, maar het bevestigt dat de markt stabiel is. En net als de economie, ging de markt iets beter dan verwacht! Volgens notarissen steeg het aantal woningverkopen tot april zelfs met 6,4% vergeleken met dezelfde periode vorig jaar.

Maar dit zijn gemiddelden voor heel Spanje. In de populaire toeristische gebieden stijgen de prijzen veel harder. De vraag is hoog en het aanbod beperkt, mede doordat er weinig bouwvergunningen worden verstrekt. Dit betekent dat het woningaanbod de komende jaren niet snel zal toenemen en dat zorgt voor aanhoudende prijsdruk.

Vastgoedprijzen in Spanje per Provincie

Hetzelfde verhaal speelt zich af op provinciaal niveau. De grootste prijsstijgingen zien we op de eilanden en langs de Middellandse Zeekust.

De meeste provincies kennen jaarlijkse prijsstijgingen van 1,5% tot 6,0%. Uitschieters zijn Santa Cruz de Tenerife (10,7%), Málaga (9,5%), Alicante (9,3%) en de Balearen (8,3%).

Binnen sommige autonome regio’s zijn er aanzienlijke verschillen tussen de provincies. In Andalusië valt bijvoorbeeld Málaga op met een veel grotere stijging dan andere provincies. Op de Canarische Eilanden stijgen de prijzen in Santa Cruz de Tenerife sneller dan in Las Palmas. En in de Comunidad Valenciana vallen vooral de provincies Alicante en Valencia op.

Vastgoedprijzen in de Grote Steden van Spanje

Bijna alle grote steden laten positieve jaar-op-jaar veranderingen zien, meestal tussen de 2,0% en 5,0%. Maar in Madrid en de kuststeden is de groei nog dynamischer.

In sommige steden zijn de woningprijzen flink gestegen ten opzichte van vorig jaar. Málaga zag een stijging van meer dan 10% en Santa Cruz de Tenerife meer dan 9%. Ook Alicante en Valencia noteerden jaar-op-jaar stijgingen van meer dan 8%. In de werkgelegenheidscentra stegen de prijzen in Madrid met 5,0% en in Barcelona met 3,8%, wat wijst op een lichte opwaartse trend.

De duurste steden blijven min of meer hetzelfde: Madrid (3.833 €/m²) en Barcelona (3.722 €/m²), gevolgd door Palma de Mallorca (2.837 €/m²), Cádiz (2.438 €/m²) en Málaga (2.391 €/m²). Vergeleken met de huidige situatie in grote steden in Nederland (bijvoorbeeld Amsterdam, 7.639 €/m²) is dit nog steeds relatief betaalbaar! Voor het eerst overschrijdt Madrid de grens van 6.000 €/m² gemiddeld in de wijk Salamanca, vergelijkbaar met de wijk Museumkwartier in Amsterdam (10.100 €/m²).

Conclusie Vastgoedmarkt Spanje Q2 2024

De Spaanse vastgoedmarkt heeft in het tweede kwartaal van 2024 een lichte stijging van de prijzen laten zien. In de toeristische gebieden aan de kust en op de eilanden is echter een sterkere stijging merkbaar, met name aan de Costa Blanca, in Málaga, de Balearen en de Canarische Eilanden. De vraag naar woningen blijft hier hoog, wat kansen biedt voor iedereen die overweegt te investeren in deze prachtige regio’s.

Omdat er relatief weinig bouwvergunningen worden afgegeven, zal het aanbod ook de komende jaren beperkt blijven, wat de prijzen verder opdrijft. Investeren in Spanje blijft een interessante optie om je geld te beleggen. Maar zoals altijd geldt: locatie, locatie, locatie!

Heb je vragen naar aanleiding van dit blog, of wil je meer weten over vastgoed in Spanje? Neem contact met ons op, ons team staat klaar om je te helpen!

Deel dit artikel: X