HomeVastgoed Nieuws en BlogsHypotheekrente op niveau van begin januari - Huizenkopers profiteren van uitgebreidere leenmogelijkheden

Hypotheekrente op niveau van begin januari - Huizenkopers profiteren van uitgebreidere leenmogelijkheden

09-12-2023

Vastiva meldt met genoegen dat de hypotheekrente voor de zesde opeenvolgende week is gedaald, waardoor deze weer op het niveau staat van begin januari, volgens gegevens van De Hypotheker.

De tienjaars hypotheekrente met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) bedraagt momenteel 4,26 procent, wat gelijk is aan het niveau van het begin van het jaar.

Deze daling biedt huizenkopers de mogelijkheid om aanzienlijk meer te lenen door de gunstigere rentetarieven. De afgelopen maand is de tienjaarsrente met NHG met 0,3 procentpunt gedaald, waardoor huizenkopers kunnen profiteren van ruimere leenfaciliteiten.

De mogelijkheid om meer te lenen is afhankelijk van het inkomen van de aanvrager. De verschillen tussen de hypotheekrentes met diverse looptijden zijn op dit moment minimaal. Volgens De Hypotheker is het renteverschil tussen hypotheekleningen met looptijden van 30 jaar en 20 jaar slechts 0,1 procentpunt. Daarnaast bedraagt het verschil tussen 10 jaar en 20 jaar momenteel 0,3 procentpunt, wat aanzienlijk kleiner is dan gebruikelijk.

"Het kan interessant zijn voor huizenkopers om te overwegen voor een langere looptijd te kiezen vanwege de minimale verschillen tussen de rentetarieven", aldus Kloet. Hij voegt toe: "Bij het afsluiten van een hypotheek nu, en indien je van plan bent om binnen tien jaar te verhuizen, kan het lonen om te opteren voor een langere looptijd. Hierdoor kun je profiteren van het lagere rentepercentage. Mocht de rente stijgen tegen de tijd dat je verhuist, dan behoud je jouw gunstige rente. En als de hypotheekrente dan lager is dan nu, kun je kiezen voor dat lagere tarief."

Het verlengen van de looptijd kan echter op de lange termijn kosten met zich meebrengen, gezien de iets hogere hypotheekrente gedurende die periode.

De recente daling van de hypotheekrente wordt toegeschreven aan de beslissing van de Europese Centrale Bank (ECB) om de rente die banken ontvangen bij het stallen van geld niet verder te verhogen. Deze stap werd genomen nadat de ECB eerder de officiële rente had verhoogd om de inflatie te beteugelen. Verwacht wordt nu dat de inflatie zal afnemen.

Vastiva moedigt potentiële huizenkopers aan om deze gunstige ontwikkelingen te benutten en te profiteren van de lagere hypotheekrente die een ruimere leencapaciteit mogelijk maakt.

Over Vastiva: Vastiva is met onze partners een vooraanstaande organisatie die zich toelegt op het ondersteunen van huizenkopers bij het verkrijgen van passende hypotheekoplossingen en het nemen van weloverwogen vastgoedbeslissingen.

Deel dit artikel: X