HomeMakelaar Financieringsvoorbehoud

Financieringsvoorbehoud

Voorbehoud van financiering - het biedingsproces - ontbindende voorwaarden

Het financieringsvoorbehoud is een cruciaal aspect bij het biedingsproces wanneer een koper een huis wil kopen. In de koopovereenkomst kunnen ontbindende voorwaarden worden opgenomen, zoals het financieringsvoorbehoud. Dit houdt in dat de koper het recht heeft om de koop te ontbinden als hij de financiering niet rond krijgt. Als de koper zonder financieringsvoorbehoud biedt en zijn hypothecaire geldverstrekker de hypotheekaanvraag afwijst, kan hij helaas niet meer terugvallen op het financieringsvoorbehoud en moet hij mogelijk een boete betalen.

Het is daarom verstandig om een bod onder voorbehoud van financiering te doen, zodat je niet vastzit aan de koopsom als je de benodigde financiering niet kunt krijgen. Door onder voorbehoud te bieden, geef je jezelf meer zekerheid in het aankoopproces. Zorg ervoor dat je goed weet hoeveel je kunt lenen voordat je biedt op een huis zonder financieringsvoorbehoud. Op deze manier voorkom je dat je in de problemen komt met het financieren van je nieuwe woning.

Wat is het financieringsvoorbehoud

Het financieringsvoorbehoud is een clausule die wordt opgenomen in een voorlopig koopcontract wanneer je een huis koopt. Deze clausule geeft je de mogelijkheid om de koop te annuleren als je geen financiering kunt krijgen. Als je biedt zonder financieringsvoorbehoud, loop je het risico dat je een boete van 10% van de koopsom moet betalen als je de hypotheek toch niet rond krijgt. Het is daarom verstandig om altijd een financieringsvoorbehoud op te nemen in het contract, zodat je hiervan gebruik kunt maken indien nodig.

Wanneer je een bod uitbrengt op een woning, is het belangrijk om te bieden onder voorbehoud van financiering. Dit betekent dat je de mogelijkheid hebt om de koop te ontbinden als je geen financiering kunt krijgen. Door een keuring te laten doen en schriftelijk aan te geven dat je de hypotheek niet rond kunt krijgen, kun je binnen de afgesproken termijn een beroep doen op het financieringsvoorbehoud zonder aan de koop vast te zitten. Dit biedt je de mogelijkheid om alsnog de financiering rond te krijgen, bijvoorbeeld door een Nationale Hypotheek Garantie (NHG) te regelen.

Standaardtermijn financieringsvoorbehoud

Het financieringsvoorbehoud is een cruciaal onderdeel van de koop van een woning, waar zowel de koper als de verkoper gebruik van kunnen maken. Als je een bod uitbrengt zonder financieringsvoorbehoud, loop je het risico een boete van 10% van de koopsom te moeten betalen als de financiering niet rondkomt. Daarom is het verstandig om altijd een financieringsvoorbehoud op te nemen in het koopcontract en ervoor te zorgen dat je de financiering binnen de afgesproken standaardtermijn regelt. Onze hypotheekadviseurs kunnen je helpen bij het regelen van de hypotheek en het begeleiden van het proces, zodat je zeker weet dat je de financiering kunt krijgen.

Als de bank je hypotheekaanvraag afwijst en je de financiering niet rond krijgt, kun je een beroep doen op het financieringsvoorbehoud en de koop zonder financiële gevolgen annuleren. Het is ook verstandig om naast het financieringsvoorbehoud een bouwkundige keuring als voorbehoud op te nemen in het koopcontract. Zo weet je zeker dat je de hypotheek kunt krijgen en dat de woning in goede staat verkeert. Het financieringsvoorbehoud biedt bescherming voor zowel de koper als de verkoper, zodat de koop veilig en zorgvuldig kan verlopen.

Financieringsvoorbehoud bij het kopen van een vakantiehuis

Vakantiehuis kopen in Nederland

Het kopen van een vakantiehuis in Nederland kan een aantrekkelijke investering zijn. Ook bij de aankoop van een vakantiehuis is het belangrijk om financieringsvoorbehoud op te nemen in het koopcontract. Hierbij gelden dezelfde principes als bij een reguliere woning:

 1. Vermeld de termijn: Leg een duidelijke datum vast waarop je de financiering rond moet hebben.
 2. Specificeer het hypotheekbedrag: Noteer het bedrag dat je wilt lenen en, indien gewenst, het rentepercentage en de hypotheekvorm.
 3. Communiceer tijdig: Mocht de financiering niet op tijd rondkomen, informeer dan de verkoper en vraag om uitstel indien nodig.

Vakantiehuis kopen in het buitenland

Het kopen van een vakantiehuis in het buitenland brengt extra uitdagingen met zich mee. De financieringsmogelijkheden en juridische aspecten kunnen sterk verschillen per land. Hier zijn enkele aandachtspunten:

 1. Lokale regelgeving: Elk land heeft zijn eigen regels en procedures voor het kopen van onroerend goed. Het is belangrijk om je goed te informeren over de lokale wetten en regelgeving.
 2. Financieringsmogelijkheden: Niet alle Nederlandse banken verstrekken hypotheken voor onroerend goed in het buitenland. Je moet mogelijk een lening afsluiten bij een lokale bank in het land waar je het vakantiehuis koopt.
 3. Valutarisico's: Houd rekening met valutarisico's als je een lening afsluit in een andere valuta dan de euro. Wisselkoersschommelingen kunnen invloed hebben op je maandelijkse betalingen.
 4. Ontbindende voorwaarden: Zorg ervoor dat de ontbindende voorwaarden duidelijk zijn en juridisch correct zijn opgesteld volgens de lokale wetten. Dit kan extra complex zijn in een ander land, dus het is raadzaam om een lokale juridisch adviseur of makelaar in te schakelen.

Hoe werkt financieringsvoorbehoud bij een vakantiehuis?

 1. Nederland: Bij het kopen van een vakantiehuis in Nederland werkt het financieringsvoorbehoud hetzelfde als bij een reguliere woning. Je stelt een termijn vast waarop de financiering geregeld moet zijn en specificeert het benodigde hypotheekbedrag. Mocht de financiering niet rondkomen, kun je zonder boete van de koop afzien.

 2. Buitenland: Voor een vakantiehuis in het buitenland moet je extra voorzichtig zijn met het opstellen van het financieringsvoorbehoud. De procedures kunnen verschillen, en het is belangrijk om juridische en financiële hulp te zoeken van lokale experts. Zorg ervoor dat je de juiste documenten en bewijsstukken hebt voor het geval de financiering niet lukt en je de ontbindende voorwaarde moet inroepen.

Belangrijke tips voor het kopen van een vakantiehuis

 • In Nederland: Zorg voor een duidelijk financieringsvoorbehoud in het koopcontract en overleg met je hypotheekadviseur over de mogelijkheden en voorwaarden.
 • In het buitenland: Schakel lokale juridische en financiële experts in om je te helpen met het opstellen van het koopcontract en het regelen van de financiering. Informeer je goed over de lokale regels en wees voorbereid op extra complexiteit.

Voor meer informatie over financieringsvoorbehoud en het kopen van een vakantiehuis, zowel in Nederland als in het buitenland, kun je terecht bij Vastiva. Zo ben je goed voorbereid en kun je met een gerust hart jouw droomvakantiehuis kopen.