HomeHypotheekZZP hypotheek

ZZP hypotheek

ZZP Hypotheek Aanvragen: Hoe Werkt Dat?

Als zelfstandig ondernemer kan het aanvragen van een hypotheek een uitdaging zijn. Anders dan bij een reguliere hypotheek voor loondienstmedewerkers, waarbij je inkomen eenvoudig wordt berekend aan de hand van je loonstrook, heb je als ZZP’er te maken met een variabel inkomen. Dit kan hypotheekaanbieders onzeker maken over je vermogen om de maandlasten op de lange termijn te betalen. Gelukkig zijn er opties en mogelijkheden om alsnog een hypotheek te krijgen. Hieronder leggen we uit hoe je een hypotheek kunt aanvragen als ZZP’er en welke stappen je moet volgen.

Hoe Werkt het Aanvragen van een ZZP Hypotheek?

Inkomen en Jaarcijfers Bij het aanvragen van een hypotheek als ZZP’er vragen hypotheekaanbieders doorgaans om je jaarcijfers van de afgelopen drie jaar. Dit geeft hen een goed overzicht van je gemiddelde inkomen en helpt hen te bepalen of je de maandlasten kunt dragen. Als je nog niet drie jaar als ondernemer actief bent, kunnen sommige aanbieders soepeler zijn, vooral als je al een jaar of langer actief bent en financieel stabiel lijkt.

Hypotheekvoorwaarden per Aanbieder

De voorwaarden voor een ZZP-hypotheek kunnen sterk variëren per hypotheekaanbieder. Het is daarom verstandig om niet alleen bij je eigen bank te kijken, maar ook andere aanbieders te vergelijken. Onze adviseurs bij Vastiva kunnen je helpen bij het vergelijken van verschillende aanbieders en het vinden van de beste rente en voorwaarden voor jouw situatie.

Wat als je Korter dan Drie Jaar Ondernemer Bent? Heb je nog niet drie jaar als ondernemer gewerkt? Geen probleem! Veel hypotheekaanbieders zijn tegenwoordig flexibeler voor pasgestarte ondernemers. Als je minimaal één jaar aan jaarcijfers kunt tonen, zijn er vaak nog steeds mogelijkheden. De bank kijkt dan niet alleen naar je jaarcijfers, maar ook naar andere factoren zoals je branche, toekomstplannen en eventuele eerdere inkomens uit loondienst.

Verhoog je Kansen op een Hypotheek

Hier zijn enkele tips om je kansen op het verkrijgen van een hypotheek te vergroten:

 • Voeg Inkomen uit Loondienst Toe: Als je eerder in loondienst was, kun je soms dit inkomen meenemen om je financiële situatie te onderbouwen.
 • Breng Spaargeld in: Het inbrengen van eigen spaargeld kan je hypotheekbehoefte verlagen en je kansen vergroten.
 • Bewijs je Kredietwaardigheid: Laat zien dat je inkomen groeit en toon plannen voor toekomstige groei.
 • Overweeg NHG: Een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) kan meer zekerheid bieden voor zowel jou als de hypotheekaanbieder.

Hypotheek Zonder Jaarcijfers

Heb je nog geen jaarcijfers? Het aanvragen van een hypotheek kan dan lastig zijn. De meeste banken eisen minimaal één jaar aan jaarcijfers. Heb je een partner met een goed inkomen? Overweeg dan om de hypotheek alleen op hun naam af te sluiten of breng eigen spaargeld in om je hypotheek te verlagen.

Benodigde Documenten voor een ZZP Hypotheek

Voor een hypotheekaanvraag heb je de volgende documenten nodig:

 • Jaarrekeningen van de afgelopen drie jaar (of minimaal van het afgelopen jaar).
 • Uittreksel van de KvK (niet ouder dan zes maanden).
 • Balans van de afgelopen drie jaar.
 • Aangiften en aanslagen inkomstenbelasting van de afgelopen drie jaar.
 • Overzicht van eventuele leningen of schulden.
 • Identiteitsbewijs en bankafschrift van je actuele saldo.
 • Eventueel een overzicht van alimentatiebetalingen.

Hoeveel Hypotheek Kun je Krijgen als ZZP’er?

Als zzp'er kun je ook een hypotheek afsluiten om een huis te kopen. Maar hoeveel hypotheek kun je eigenlijk krijgen als zzp'er? Het antwoord op deze vraag hangt af van verschillende factoren, zoals je toetsinkomen en inkomensverklaring. Een hypotheekadviseur kan je helpen bij het berekenen van de maximale hypotheek die je als zzp'er kunt krijgen.

Als startende ondernemer is het soms lastiger om een hypotheek te krijgen, omdat je nog geen inkomensverklaring ondernemer kunt overleggen. In dat geval kan een prognose van je inkomen helpen bij het aanvragen van een hypotheek voor zzp'ers. Het is ook mogelijk om een hypotheek met NHG af te sluiten als zzp'er, wat extra zekerheid biedt voor de geldverstrekker.

De hoogte van je hypotheek als ZZP’er is afhankelijk van verschillende factoren, zoals je jaarcijfers, solvabiliteit en liquiditeit. Een eerste indicatie van je maximale hypotheek kun je krijgen door je winst van de afgelopen jaren in te vullen. Echter, voor een nauwkeurige berekening is maatwerk nodig.

Stappenplan voor het Aanvragen van een ZZP Hypotheek

 1. Oriënteer je op de Mogelijkheden: Laat je adviseren door een expert bij Vastiva voor een overzicht van je opties.
 2. Verzamel Documenten: Zorg voor de benodigde documenten zoals jaarrekeningen en belastingaangiften.
 3. Stel je Jaarinkomen Vast: Wij werken samen met Raadhuys voor inkomensanalyses om je mogelijkheden te bepalen.
 4. Persoonlijk Gesprek: Bespreek je hypotheekopties met een financieel adviseur en vergelijk aanbieders.
 5. Hypotheekofferte Opvragen: Vraag een offerte aan bij een geschikte aanbieder.
 6. Offerte Ondertekenen: Onderteken de offerte en zorg voor een correcte afhandeling bij de notaris.
 7. Verzekeringen Controleren: Controleer je schadeverzekeringen en pas ze indien nodig aan.

Aandachtspunten voor ZZP’ers

Aandachtspunten voor ZZP'ers bij het afsluiten van een hypotheek en het kopen van een huis zijn belangrijk voor zelfstandigen zonder personeel. Als zzp'er een hypotheek wilt krijgen, moet je rekening houden met verschillende factoren. Een van de belangrijkste punten is het kunnen lenen van geld voor een hypotheek. Als zzp'er is het vaak lastiger om een hypotheek af te sluiten, omdat banken meer zekerheid willen over je inkomen. Het hypotheek berekenen als zzp'er kan complex zijn, aangezien je inkomen kan variëren. Om de maximale hypotheek als zzp'er te berekenen, kijken banken meestal naar je inkomen van de afgelopen 3 jaar. Het hypotheek voor ondernemers is een speciale regeling waarbij gekeken wordt naar het inkomen van de afgelopen drie jaar als zzp'er of ondernemer. Bij het aanvragen van een hypotheek als zzp'er is het dus belangrijk om je jaarcijfers van de afgelopen 3 jaar paraat te hebben voor een vlotte afhandeling.

 • Pensioen: Denk na over je pensioen en hoe dit je hypotheek kan beïnvloeden.
 • Overlijdensrisicoverzekering: Overweeg een verzekering om je gezin te beschermen in geval van overlijden.
 • Arbeidsongeschiktheidsverzekering: Bescherm jezelf tegen inkomensverlies door ziekte of arbeidsongeschiktheid.
 • Startersaftrek: Houd rekening met afschrijvingen en belastingvoordelen die je inkomen kunnen beïnvloeden.

Beleggingspand financieren als ZZP'er

Beleggingspand financieren als ZZP'er kan een uitdaging zijn, vooral als het gaat om het krijgen van een hypotheek. Als ZZP'er wil je wellicht een beleggingspand kopen om je portefeuille uit te breiden, maar het afsluiten van een hypotheek kan lastig zijn zonder jaarcijfers. Veel zzp'ers vragen zich af of ze als ondernemer wel in aanmerking kunnen komen voor een hypotheek, en hoeveel ze kunnen lenen. Het is mogelijk om als zzp'er een hypotheek aan te vragen, ook al ben je pas één jaar ondernemer. Het is belangrijk om de maximale hypotheek op basis van je inkomen te berekenen en aandachtspunten voor het regelen van een hypotheek als ondernemer in overweging te nemen.

Als zzp'er kun je een hypotheek krijgen voor een beleggingspand, maar het is belangrijk om te weten wat de mogelijkheden zijn en hoeveel je maximaal kunt lenen. Zonder jaarcijfers kan het lastig zijn om een hypotheek af te sluiten, maar er zijn toch manieren om als zzp'er een hypotheek aan te vragen. Een veelgestelde vraag is hoe je als ondernemer in aanmerking kunt komen voor een hypotheek, vooral als je geen vaste baan in loondienst hebt. Het is verstandig om advies in te winnen en te kijken naar de maximale hypotheek die je kunt krijgen op basis van je inkomen en situatie.

Vakantiehuis kopen met hypotheek 

Vakantiehuis kopen kan spannend zijn, vooral als je een hypotheek wilt afsluiten als zzp'er wilt. Wanneer je als zzp’er een hypotheek wilt aanvragen, zijn er enkele zaken waar je rekening mee moet houden. Als zzp zonder jaarcijfers heb je misschien meer moeite om een hypotheek te krijgen, maar het is niet onmogelijk. Het is belangrijk om te weten hoe je als ondernemer een hypotheek kunt regelen en wat de aandachtspunten hypotheek zijn. Het is altijd verstandig om te kijken wat de mogelijkheden zijn voor een hypotheek en hoeveel je kunt lenen op basis van jouw jaarcijfers van uw bedrijf.

Hypotheek aanvraagt als startende ondernemer kan lastig zijn, maar het is niet onmogelijk. Om de maximale hypotheek berekenen, moet je goed kijken naar de voorwaarden een hypotheek en ervoor zorgen dat je de hypotheek kunt blijven betalen. Veel veelgestelde vragen van een zzp'er die een huis koopt, gaan over het berekenen van je hypotheek en de mogelijkheden zijn voor een hypotheek.

Jouw Opties voor een ZZP Hypotheek

Ben je klaar om de mogelijkheden voor jouw ZZP hypotheek te verkennen? Maak een vrijblijvende afspraak met een adviseur van Vastiva voor onafhankelijk en deskundig advies. Wij helpen je graag om de beste hypotheekopties voor jouw situatie te vinden.

Maak vandaag nog een afspraak met een adviseur bij Vastiva en ontdek jouw mogelijkheden voor een ZZP hypotheek!