HomeHypotheekHypotheek Recreatiewoning

Hypotheek Recreatiewoning

Om een recreatiewoning te kopen, kan het zijn dat je een hypotheek voor een recreatiewoning nodig hebt. Een vakantiehuis financieren met een hypotheek is mogelijk, maar er zijn wel een aantal voorwaarden waar je aan moet voldoen. Zo kun je vaak maximaal 70% van de marktwaarde van de recreatiewoning lenen en is het belangrijk dat de woning niet permanent bewoond wordt. Als je de recreatiewoning wilt verhuren, is het ook mogelijk om een tweede hypotheek af te sluiten. De hypotheekrente voor een recreatiewoning kan variëren, afhankelijk van de waarde van de woning.

Recreatiewoning Financieren

Met een recreatiewoning financieren met de recreatiehypotheek kun je maximaal 70 procent van de waarde van de recreatiewoning lenen. Als je een hypotheek voor je vakantiewoning nodig hebt, zijn er een aantal tips die je kunt volgen. Ten eerste is het mogelijk om een tweede hypotheek af te sluiten op je hoofdwoning om de recreatiewoning te financieren. Hierbij mag de rente fiscaal aftrekbaar zijn, maar dit ziet de belastingdienst wel als schuld. Het is ook belangrijk om de maandelijkse lasten van de hypotheek goed in kaart te brengen en een hypotheek te berekenen die bij je situatie past. Verder kun je overwegen om de recreatiewoning te verhuren om zo extra inkomen te genereren en de hypotheek voor je vakantiehuis gemakkelijker af te lossen.

 

Hoe werkt een hypotheek voor een tweede huis? Ontdek het hier!

Droom je van elk weekend doorbrengen in je eigen tweede huis aan het strand of in de bossen? Of overweeg je een recreatiewoning als investering voor verhuur? Wat je motivatie ook is, een tweede hypotheek is vaak de beste keuze om je vakantiehuis te financieren. In dit artikel leggen we uit hoe een hypotheek voor een recreatiewoning werkt en delen we handige tips.

 • Voorwaarden voor een hypotheek op je tweede huis

Voordat je een hypotheek voor een tweede huis kunt afsluiten, stellen banken specifieke eisen aan de woning:

 • De woning moet in Nederland gelegen zijn.
 • Het moet een permanent gebouw zijn (van steen en niet verplaatsbaar).
 • Aangesloten zijn op water- en elektriciteitsnetwerken.
 • Op eigen grond staan, waarbij de grond jouw eigendom moet zijn.
 • De bestemming van de woning moet overeenkomen met het gemeentelijke bestemmingsplan voor recreatiewoningen.

Indien je woning niet aan deze voorwaarden voldoet, kan een persoonlijke lening een geschiktere financieringsoptie zijn voor je recreatiewoning.

 1. Bereken je recreatiewoning hypotheek

De hoogte van de hypotheek voor je recreatiewoning hangt af van twee belangrijke factoren:

 • De waarde van je vakantiewoning.
 • Je financiële situatie, inclusief je inkomen en vaste lasten.

Over het algemeen financieren hypotheekverstrekkers maximaal 70% van de woningwaarde. Het resterende bedrag dien je zelf te financieren met spaargeld of een andere financieringsmethode. Meer informatie hierover vind je in ons artikel over het financieren van een tweede huis.

 • Kies je hypotheekvorm voor je recreatiewoning

Bij een hypotheek voor een tweede woning heb je keuze uit twee hoofdtypen:

 • Annuïteitenhypotheek: Je betaalt in het begin lagere maandlasten die geleidelijk stijgen.
 • Lineaire hypotheek: Je begint met hogere maandelijkse lasten die geleidelijk afnemen.

Hoewel de rente vaak gelijk is voor beide hypotheekvormen, variëren de maandlasten gedurende de looptijd. Lees hier meer over in ons artikel over de keuze tussen lineair of annuïteit.

 • Hypotheekrenteaftrek bij een tweede huis?

In tegenstelling tot je hoofdverblijf, heb je bij een tweede hypotheek voor een vakantiewoning geen recht op hypotheekrenteaftrek. Wel kun je de hypotheekschuld van je tweede woning aftrekken van je vermogen in box 3. Dit vermindert de belasting die je betaalt over je totale vermogen, inclusief je tweede woning.

 • Belangrijke overwegingen bij verhuur van je vakantiewoning

Als je van plan bent je recreatiewoning te verhuren, controleer dan goed de voorwaarden van je hypotheekverstrekker. Sommige hypotheekverstrekkers staan verhuur onder bepaalde voorwaarden toe, terwijl andere een beleggingshypotheek eisen als je de woning permanent verhuurt.

Let op: Controleer of je inboedel- en opstalverzekering schades dekken die tijdens de verhuurperiode optreden, aangezien niet alle verzekeraars dit automatisch doen.

 • Permanent wonen in je recreatiewoning

Overweeg je om permanent in je recreatiewoning te gaan wonen? Dit kan alleen als de gemeente hiervoor toestemming verleent. Als dit het geval is, kun je mogelijk een reguliere hypotheek voor je tweede woning afsluiten, wat recht geeft op hypotheekrenteaftrek.

Deskundige Financiële Adviseurs

Onze aangesloten Adviseurs van Vastiva werken samen met verschillende partijen om hun klanten het beste advies te kunnen geven. Zo kunnen wij jouw doorverwijzen naar Credion of Laurens Huisman financieel adviseur voor specifieke financiële vraagstukken. Een veelvoorkomend onderwerp waarbij advies nodig is, is het afsluiten van een hypotheek voor een recreatiewoning of vakantiewoning. Het is belangrijk om goed na te denken over de financiële aspecten, zoals het inbrengen van eigen geld en het maximaal te lenen bedrag.

Een hypotheek afsluiten voor een recreatiewoning kan complex zijn, omdat permanente bewoning vaak niet is toegestaan. Hierdoor gelden er andere regels en voorwaarden dan bij een hoofdwoning. Ook kan het van invloed zijn op de hypotheekrenteaftrek, aangezien een tweede woning onder box 3 valt. Het is daarom verstandig om vooraf goed advies in te winnen en eventueel toestemming te vragen om de woning te mogen verhuren.

De Beste hypotheek voor Jouw Vakantiehuis

Dankzij onze samenwerking met Topparken en de adviseurs van ING, kunnen we je voorzien van deskundig advies over diverse financieringsopties. Wil je meer weten over de verschillende financieringsmogelijkheden? Lees verder voor gedetailleerde informatie of neem contact met ons op. We brengen je graag in contact met de juiste specialisten voor persoonlijk advies.

Overwaarde gebruiken voor een extra hypotheek

Overwaarde gebruiken voor een extra hypotheek kan een slimme manier zijn om geld vrij te maken voor bijvoorbeeld het kopen van een recreatiewoning. Door woningwaarde lenen kun je een tweede hypotheek afsluiten op je hoofdwoning, waardoor je de benodigde financiële ruimte creëert. Een hypotheekadviseur kan je helpen bij het hypotheek berekenen en het regelen van de benodigde papieren om een hypotheek te krijgen. Let wel op dat je bij het verhuren van een recreatiewoning maximaal 70% van de woning per keer mag verhuren. Als je een recreatiewoning als hoofdverblijf wilt gebruiken, is het belangrijk om de hypotheek voor een recreatiewoning af te sluiten en de bijbehorende schuld af te lossen.

Een paar tips hypotheek voor het afsluiten van een hypotheek vakantiehuis zijn: zorg ervoor dat je genoeg hypotheek nodig hebt voor de aankoop van de vakantiewoning, bekijk of je een tweede hypotheek van je hoofdwoning én een hypotheek voor de vakantiewoning kunt krijgen en overweeg of je de recreatiewoning verhuren wilt om extra inkomsten te genereren. Met deze tips kun je een plan om een recreatiewoning te kopen goed voorbereiden en de financiële mogelijkheden optimaliseren.

Recreatiewoning valt in Box 3 

Recreatiewoning valt in Box 3 en dat betekent dat de belastingdienst deze woning ziet als vermogen. Dit kan invloed hebben op het krijgen van een hypotheek voor je vakantiewoning. Als je een recreatiewoning wilt kopen, kun je een hypotheek krijgen, maar je hebt wel eigen geld nodig. Voor een recreatiewoning kun je maximaal 70% van de waarde lenen, dus zul je zelf een groot deel van de kosten moeten betalen. Daarnaast is de hypotheekrente niet aftrekbaar voor een tweede woning.

Als je een vakantiehuis wilt kopen en deze per keer wilt verhuren, moet je rekening houden met de regels omtrent verhuur. Een recreatiewoning mag per keer maximaal een bepaald aantal weken verhuurd worden. Daarnaast kun je in aanmerking komen voor het berekenen van hoeveel je kunt lenen voor de woning en de bijbehorende schuld. Het is belangrijk om goed te kijken naar de openstaande hypotheek en hoeveel je maximaal mag lenen.

Als je op zoek bent naar tips voor het kopen van een tweede woning en de belastingdienst, vind je enkele handige tips online. Sommige functies kunnen je helpen om te berekenen hoeveel je kunt lenen en wat de regels zijn omtrent het verhuren van je vakantiehuis. Zorg ervoor dat je goed geïnformeerd bent voordat je een hypotheek afsluit voor je recreatiewoning.

Neem Vandaag Contact op met Vastiva

Neem vandaag contact op met Vastiva voor alle informatie over het kopen van een recreatiewoning. Wil je een recreatiehypotheek afsluiten om je recreatiewoning te financieren? Dan is het belangrijk om te weten dat je maximaal 70% van de woningwaarde kunt lenen. Voordat je een hypotheek voor recreatiewoning kunt krijgen, moet je eenmalig vooraf schriftelijk toestemming vragen.

Ben je van plan om je recreatiewoning te verhuren? Dan moet je er rekening mee houden dat de rente die je betaalt mogelijk niet aftrekbaar is, zoals de belastingdienst ziet. Het is ook mogelijk om een tweede hypotheek af te sluiten op je recreatiewoning of vakantiehuis, maar dit kan wel invloed hebben op de hypotheek voor je hoofdverblijf.

Voor financiering recreatiewoning zijn er verschillende tips over een hypotheek die je kunnen helpen bij het afsluiten van een hypotheek. Zorg ervoor dat je op de hoogte bent van alle voorwaarden hypotheek voordat je een hypotheek op recreatiewoning afsluit. En vergeet niet dat je altijd internet explorer kunt gebruiken om meer informatie te vinden over het kopen van een recreatiewoning.

Kijk voor meer informatie op BLG: