HomeHuis kopen Frankrijk regels

Huis kopen Frankrijk regels

Huis kopen Frankrijk regels kunnen soms ingewikkeld zijn, vooral voor mensen die niet bekend zijn met de Franse vastgoedmarkt. Als je een tweede huis of vakantiehuis in Frankrijk wilt kopen, is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de regels en procedures rond het woning kopen. In Frankrijk kennen ze verschillende regels en wetten met betrekking tot het onroerend goed in Frankrijk. Het is daarom verstandig om een makelaar in de arm te nemen die gespecialiseerd is in vastgoed in Frankrijk.

Als je overweegt een tweede huis in Frankrijk aan te schaffen, moet je ook rekening houden met de makelaarskosten die hiermee gemoeid zijn. De makelaar kan je begeleiden bij de woning te kopen en helpen bij het onderhandelen over de prijs. Zodra je het eens bent geworden over de prijs, zal er een 'compromis de vente' worden opgesteld waarin de voorwaarden van de aankoop worden vastgelegd. Vaak wordt er bij het tekenen van dit document een aanbetaling gedaan.

Als je ervoor kiest om in Frankrijk te gaan leven en een woning te kopen, is het handig om de franse taal te beheersen. Zo kun je beter communiceren met makelaars en de verkoper verplicht stellen om alle relevante informatie over het frankrijkse vastgoed met je te delen voordat je een huis kopen. Zorg ervoor dat het onroerend goed in Frankrijk dat je wilt kopen geen asbest bevat en dat het voldoet aan alle franse vastgoedmarkt regels en voorschriften.

Tweede Huis Kopen in Frankrijk: Regels en Belasting

Het kopen van een tweede huis in Frankrijk kan een geweldige investering en een prachtige plek voor jouw tweede woning zijn. Echter, er zijn verschillende regels en belastingverplichtingen waar je rekening mee moet houden. Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste zaken die je moet weten bij het kopen van een huis in Frankrijk, inclusief informatie over belastingen, verhuur en een handige checklist.

Regels voor het Kopen van een Second Home in Frankrijk

Bij het kopen van een second home in Frankrijk dien je rekening te houden met de volgende stappen en regels:

  • Onderzoek en Voorbereiding: Verzamel informatie over de regio, prijzen, en het type woning dat je zoekt.
  • Financiering: Zorg voor een duidelijke financiering, of dit nu via een hypotheek in Nederland of Frankrijk is.
  • Notaris: In Frankrijk is de notaris onmisbaar in het koopproces. Deze zorgt voor de juridische afhandeling en controleert of de woning vrij van schulden is.
  • Koopovereenkomst (Compromis de Vente): Dit is een voorlopig koopcontract. Na ondertekening heb je meestal tien dagen bedenktijd.
  • Authentieke Akte (Acte de Vente): Dit is het definitieve koopcontract dat bij de notaris wordt ondertekend.

Belasting op jouw Tweede Woning in Frankrijk

Als eigenaar van een tweede woning in Frankrijk krijg je te maken met verschillende belastingheffingen:

  • Onroerendgoedbelasting (Taxe Foncière): Dit is een jaarlijkse belasting voor vastgoedeigenaren.
  • Woonbelasting (Taxe d'Habitation): Deze belasting wordt geheven op het gebruik van de woning en kan ook van toepassing zijn als je de woning niet permanent bewoont.

Moet je Ook in Nederland Belasting Betalen?

Ja, als inwoner van Nederland moet je jouw tweede woning in Frankrijk opgeven in jouw Nederlandse belastingaangifte. De waarde van jouw tweede woning valt in box 3 (inkomen uit sparen en beleggen). Er zijn echter belastingverdragen tussen Nederland en Frankrijk om dubbele belastingheffing te voorkomen.

Belasting Over het Verhuren van jouw Woning

Als je jouw Franse woning verhuurt, dien je hierover zowel in Frankrijk als in Nederland belasting te betalen:

  • In Frankrijk: Je moet huurinkomsten aangeven bij de Franse belastingdienst. Afhankelijk van jouw situatie kun je kiezen tussen verschillende belastingregimes zoals het micro-foncier regime of het régime réel.
  • In Nederland: Ook hier dien je de huurinkomsten op te geven in box 3, naast de waarde van de woning.

Checklist voor het Kopen van een Huis in Frankrijk

Om ervoor te zorgen dat je niets over het hoofd ziet, volgt hier een handige checklist:

  • Financiële Voorbereiding: Zorg voor een goedgekeurde financiering.
  • Juridische Controle: Laat een notaris de juridische status van de woning controleren.
  • Technische Keuring: Laat de woning keuren om verborgen gebreken op te sporen.
  • Verzekeringen: Regel een goede opstal- en inboedelverzekering.
  • Belastingadviseur: Raadpleeg een belastingadviseur voor advies over jouw belastingverplichtingen in zowel Frankrijk als Nederland.

Door deze stappen te volgen en goed op de hoogte te zijn van de regels en belastingverplichtingen, kun je met een gerust hart genieten van jouw tweede woning in Frankrijk.

Extra Tips voor het kopen van een huis in Frankrijk

Waar je rekening mee moet houden. Ten eerste is het verstandig om goed onderzoek te doen voordat je overgaat tot de aankoop van een huis. Op de Second Home Beurs worden regelmatig franse woningen geadverteerd, wat een goede plek kan zijn om inspiratie op te doen. Als je eenmaal een huis wilt aankopen, is het belangrijk om te weten dat de verkoper verplicht is om een 'compromis de vente' op te stellen, een soort voorlopig koopcontract. Dit contract moet worden ondertekend voordat de definitieve verkoopprijs wordt vastgesteld.

Een ander belangrijk aspect waar je op moet letten bij het kopen van een huis in Frankrijk, is het frans onroerend goed erfrecht. Het is aan te raden om hierover van tevoren goed geïnformeerd te zijn, vooral als je van plan bent om de woning als vrijstaande woning te gebruiken. Ook is het verstandig om een eventuele lening via een notaris af te sluiten, zodat alle partijen juridisch beschermd zijn.

Als je meer informatie wilt over het wonen in Frankrijk en het aankopen van een franse woning, neem dan gerust contact op met een frans vastgoed specialist. Zij kunnen je helpen bij het proces van het kopen van een woning in dit prachtige land, inclusief details over riolering en andere specifieke zaken die komen kijken bij het aankopen van een huis in Frankrijk.

Neem contact met ons op

Voor meer informatie en persoonlijke begeleiding bij het kopen van een huis in Frankrijk, kun je altijd contact met ons opnemen