De woningnood in Nederland heeft het kabinet ertoe gebracht gemeenten op te roepen om voorlopig niet op te treden tegen permanente bewoning van vakantieparken. Minister Mona Keijzer van Volkshuisvesting dringt aan op uitstel van handhaving totdat nieuwe wetgeving van kracht wordt. Dit verzoek staat in een brief aan gemeenten, waarin zij benadrukt dat gedwongen uitzettingen mensen verder in de problemen brengen.
Officieel wonen circa 60.000 mensen het hele jaar door op vakantieparken. Dit zijn echter alleen de geregistreerde bewoners; onderzoek wijst erop dat het werkelijke aantal tot 2,5 keer hoger kan liggen. Veel van deze bewoners hebben weinig andere opties door de huidige woningcrisis. Gemeenten zijn verplicht om op te treden tegen illegale bewoning, maar het kabinet vraagt hen deze verplichting tijdelijk te negeren.
‘De woningnood is hoog,’ schrijft Keijzer. ‘Mensen die hun recreatiewoning moeten verlaten, vinden vaak geen alternatief.’ De minister werkt aan een wetswijziging om permanente bewoning van recreatiewoningen eenvoudiger te legaliseren. Tot die tijd roept ze op tot coulance.
Het kabinet wil via een instructieregel in het Besluit kwaliteit leefomgeving gemeenten verplichten bestaand gebruik van recreatiewoningen als vaste woning te gedogen. Dit geldt alleen voor situaties die al bestonden op 16 mei 2024, de datum waarop het Hoofdlijnenakkoord werd gepresenteerd. Hiermee hoopt de minister speculatie en een plotselinge toename van permanente bewoning te voorkomen.
Gemeenten hebben momenteel beleidsvrijheid om permanent wonen in recreatiewoningen toe te staan, maar maken daar niet altijd gebruik van. Volgens Keijzer leidt dit tot schrijnende situaties. ‘Regelmatig ontvang ik brieven van mensen die ten einde raad zijn omdat zij na jarenlang wonen in een recreatiewoning worden gedwongen deze te verlaten,’ schrijft ze.
Hoewel de oproep tot coulance duidelijk is, geven niet alle gemeenten gehoor. Sommige wijzen erop dat vakantieparken niet zomaar kunnen worden omgevormd tot woonwijken. Dit kan leiden tot problemen met infrastructuur en leefbaarheid. Andere gemeenten zijn bereid de handhaving voorlopig stop te zetten en wachten op het nieuwe juridische kader.
Voor kopers van recreatiewoningen is de situatie complex. Permanent wonen is alleen toegestaan als de woning een woonbestemming heeft. Dit wordt bepaald door het bestemmingsplan van de gemeente. Vastiva biedt een breed aanbod van recreatiewoningen die geschikt zijn voor permanente bewoning, maar benadrukt het belang van duidelijke informatie over de bestemming. Zoek je een woning voor permanent gebruik? Controleer dan altijd de voorwaarden bij de betreffende gemeente.
Ben je op zoek naar een recreatiewoning waarin je permanent kunt wonen? Of woon je al langere tijd op een vakantiepark? Het is belangrijk om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen rond wet- en regelgeving. Het kabinet werkt aan oplossingen, maar tot die tijd blijft het cruciaal om te weten wat wel en niet mag binnen jouw gemeente.
Bij Vastiva vind je een groot aanbod van recreatiewoningen, zowel voor vakanties als mogelijk permanent gebruik. Neem contact op voor meer informatie of een bezichtiging.