HomeBelastingen Portugal

Belastingen Portugal

Belastingen in Portugal kunnen complex zijn voor portugese en buitenlandse inwoners. Het inkomstenbelastingtarief varieert afhankelijk van het inkomen en de status van de belastingbetaler. Als inwoner van Portugal wordt u fiscaal inwoner van portugal beschouwd als u meer dan 183 dagen per jaar in het land woont. In 2023 en 2024 zijn er belastingvoordelen in portugal beschikbaar voor bepaalde groepen belastingbetalers, waaronder aftrekposten en lagere belastingtarieven. Naast inkomstenbelasting in portugal, worden ook onroerendgoedbelasting in Portugal en belasting over de toegevoegde waarde geheven. Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van de soorten belastingen en erfrecht in Portugal als u overweegt te emigreren of te investeren op Madeira corporate services. Als u van plan bent om naar Portugal te verhuizen, moet u ook weten hoe belasting betalen in Portugal werkt en of u in aanmerking komt als fiscaal inwoner van Portugal.Wonen in Portugal kan ook fiscale voordelen bieden, maar het is cruciaal om de belastingdruk en relevante belastinginformatie in dit artikel te begrijpen voordat u de stap zet naar het investeren op Madeira en het betalen van vennootschapsbelasting in Portugal.

Belastingen bij het Kopen van een Huis in Portugal

Speel video

Portugal Belastingen bij het Kopen van een Huis 

Wanneer u ervoor kiest om een huis te kopen in Portugal en daar te gaan wonen, zijn er belastinggevolgen waar u rekening mee moet houden. In dit artikel vindt u informatie die u kan helpen om te navigeren door de complexiteit van belastingen in Portugal. Als u van plan bent om te emigreren naar Portugal, is het belangrijk om te weten wat de specifieke regels en belastingtarieven zijn in het land.

Een belangrijk aspect om rekening mee te houden is het belastingverdrag tussen Portugal en Nederland. Dit verdrag kan van invloed zijn op uw belastingplicht in beide landen. Over het algemeen wordt u als fiscaal inwoner gezien van het land waar u het meest verblijft. Als u dus in Portugal woont, bent u inwoner bent van Portugal voor belastingdoeleinden.

Het vennootschapsbelastingtarief in Portugal is vastgesteld op een vast tarief van 25%. Het is belangrijk om te weten dat als u belastbaar inkomen genereert in Portugal, u mogelijk belasting te betalen heeft in het land. Portugal heeft echter ook specifieke regels en uitzonderingen voor belastingplichtigen, dus het is verstandig om advies in te winnen bij een belastingadviseur of de Nederlandse belastingdienst.

Als u van plan bent om naar Portugal te verhuizen en daar een huis te kopen, is het essentieel om op de hoogte te zijn van de fiscale waarde van uw vastgoed. Daarnaast is het belangrijk om te weten welke belastingen u moet betalen en hoe u zich kunt voorbereiden op uw nieuwe fiscale situatie. Als u voor 31 december 2023 naar Portugal verhuist, moet u zich bewust zijn van de belastinggevolgen die dit met zich meebrengt.

Het kopen van een huis in Portugal kan aantrekkelijk zijn vanwege het milde klimaat, prachtige landschappen en gunstige belastingvoorwaarden. Hieronder vind je een uitgebreide gids over de belangrijkste belastingaspecten en juridische vereisten die je moet overwegen bij het aanschaffen van onroerend goed in Portugal.

Overdrachtsbelasting (IMT) in Portugal

Bij de aankoop van een woning in Portugal betaal je overdrachtsbelasting, bekend als Imposto Municipal sobre Transmissões (IMT). De hoogte van deze belasting varieert afhankelijk van de aankoopprijs en het type vastgoed (stedelijk, landelijk, of secundaire woning). De IMT-tarieven zijn als volgt:

 • Woningen voor permanente bewoning: 0% tot 8% afhankelijk van de prijs.
 • Vakantiewoningen en andere types vastgoed: Vaste percentages die variëren per prijscategorie​
 • Zegelrecht (IS) bij Huisaankoop

Naast IMT betaal je ook zegelrecht (Imposto de Selo) bij de aankoop van een woning. Dit bedraagt 0,8% van de aankoopprijs. Dit is een verplichte belasting en dient bij de notariële akte betaald te worden.

Jaarlijkse Onroerendgoedbelasting (IMI)

De Imposto Municipal sobre Imóveis (IMI) is een jaarlijkse belasting op onroerend goed. Het tarief varieert van 0,3% tot 0,8% van de kadastrale waarde van het onroerend goed, afhankelijk van de gemeente waar de woning zich bevindt. De kadastrale waarde wordt periodiek herzien door de overheid om de marktwaarde te weerspiegelen​.

Vermogenswinstbelasting bij Verkoop

Als je je woning verkoopt, moet je mogelijk vermogenswinstbelasting betalen over de winst. Voor niet-ingezetenen bedraagt dit tarief 28%, terwijl het voor ingezetenen kan variëren afhankelijk van hun totale inkomen en belastingstatus. Het is belangrijk om professionele fiscale advisering te zoeken om te begrijpen welke aftrekken en vrijstellingen beschikbaar kunnen zijn.

Voordelen voor Nieuwe Inwoners (NHR Regime)

Portugal biedt aantrekkelijke belastingvoordelen voor nieuwe inwoners via het Non-Habitual Resident (NHR) regime. Dit regime biedt aanzienlijke belastingvoordelen gedurende een periode van tien jaar, waaronder:

 • Een vast tarief van 20% op bepaalde inkomsten uit arbeid.
 • De mogelijkheid om pensioeninkomsten belastingvrij te ontvangen, mits voldaan aan bepaalde voorwaarden
 • Juridische en Administratieve Aspecten

Essentiële Documenten bij Aankoop

Bij de aankoop van een woning in Portugal zijn diverse documenten vereist, waaronder:

 • Certidão de Registo Predial (Kadastercertificaat): Dit document toont de wettelijke eigenaar van het pand, eventuele hypotheekleningen en andere lasten.
 • Caderneta Predial (Registratie bij de belastingdienst): Dit document bevat de belastbare waarde van het onroerend goed en andere belangrijke details zoals bouw- en perceeloppervlaktes.
 • Licença de Habitação ou Utilização (Bewonings- of gebruiksvergunning): Deze vergunning is essentieel bij de verkoop en bevestigt dat het pand conform de plannen is gebouwd.
 • Ficha Técnica de Habitação (Technisch dossier): Dit is een gedetailleerd document over de bouw van het pand, verplicht sinds 2004.
 • Certificado Energético (Energiecertificaat): Vereist voor het adverteren en verkopen van onroerend goed, opgesteld door een gecertificeerde ingenieur.
 • Número de Contribuinte (Fiscaal identificatienummer): Dit nummer is noodzakelijk voor het kopen en verkopen van onroerend goed in Portugal

Voordelen van Investeren in Vastgoed in Portugal

Waarom Investeren in Portugal

Portugal heeft zich de afgelopen jaren ontwikkeld tot een populaire bestemming voor vastgoedbeleggers, dankzij de stabiele vastgoedmarkt, aantrekkelijke fiscale voordelen en de hoge levenskwaliteit. Enkele populaire regio's voor investering zijn:

 • Algarve: Bekend om zijn prachtige stranden en golfbanen.
 • Lissabon: De hoofdstad biedt een bruisende stedelijke omgeving met een sterk verhuurpotentieel.
 • Porto: Een stad met rijke cultuur en groeiende populariteit onder toeristen en expats.

Deze regio's bieden uitstekende investeringsmogelijkheden vanwege hun sterke toeristische aantrekkingskracht en hoge vraag naar huurwoningen​.

Conclusie

Het kopen van een huis in Portugal biedt diverse fiscale voordelen en kan een uitstekende investering zijn, mits je goed geïnformeerd bent over de lokale wet- en regelgeving. Zorg ervoor dat je professioneel advies inwint om optimaal te profiteren van de mogelijkheden en je aankoopproces soepel te laten verlopen.

Handboek Wonen en Kopen met Belastingen in Portugal

Overweeg je een huis te kopen in Portugal? Dan is het "Handboek Wonen en Kopen in Portugal" van P.L. Gillissen een essentiële gids. Dit boek begeleidt je stap voor stap door het koopproces en biedt uitgebreide informatie over:

 • Belastingen in Portugal
 • Het vinden van het perfecte huis
 • Betrouwbare bronnen voor onroerend goed
 • Het vastgoedlandschap en openbare verkopingen
 • Juridische, fiscale en financiële aspecten
 • Notariële procedures en kosten

Bestel hier: Handboek Wonen en Kopen in Portugal en lees meer over belastingen in Portugal.

Voor meer gedetailleerde informatie en begeleiding bij het kopen van een huis in Portugal, kun je terecht bij gespecialiseerde adviseurs zoals Vastiva. Neem vandaag nog contact op en zet de eerste stap naar jouw droomwoning in Portugal​.